loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Ni plate ni šanse za napredak
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Ni plate ni šanse za napredak

Premijer Kantona 10 Ivan Jozić tvrdi da nema potrebe za daljim protestima, a dr. Ivica Jozić ga podsjeća da ljekari srednje Bosne zarađuju 600 KM više
Ni plate ni šanse za napredak
Mostarski ljekari u ponedjeljak ponovo izlaze pred bolnice / ADNAN DEMIĆ

Vlada HNK-a još nije raspravljala o problemima u zdravstvu, pa time nisu ni zamrznute aktivnosti Sindikata

Još sredinom novembra prošle godine Sindikat ljekara i stomatologa Livanjskog kantona počeo je generalni štrajk s ciljem potpisivanja novog kolektivnog ugovora i izjednačavanja ili “uravnoteženja” prava s kolegama iz ostalih kantona. Potom je na snagu stupila sudska zabrana održavanja štrajka, koja je malo kasnije poništena, pa su ljekari, stomatolozi i ostalo medicinsko osoblje u ovom kantonu krajem godine počeli novi štrajk.

Stanje je neizdrživo

Predsjednik Sindikata doktora medicine Kantona 10, doktor Ivica Jozić podsjeća da su u međuvremenu održavani sastanci s predstavnicima Vlade, koji do jučer ipak nisu rezultirali potpisom novog kolektivnog ugovora. Kaže i da je Livanjski kanton ujedno i jedini kanton Federacije u kojem Ministarstvo zdravstva nije uvažilo reprezentativnost struke, što su u Sindikatu doživjeli kao pokušaj marginalizacije.

- Jučerašnjom presudom naloženo je da se i liječnicima HBŽ-a dodijeli reprezentativnost, a to je jedna u nizu presuda koje smo dobili u posljednje vrijeme, kaže doktor Jozić, podsjećajući da usmeni dogovor s Vladom postoji, ali i da vlast zasad ne povlači konkretne poteze.

Iz tog razloga su ljekari i tokom jučerašnjeg dana u znak protesta svakog sata izlazili pred medicinske ustanove.

- Krajnji cilj je novi kolektivni ugovor, kojim će se regulirati satnica, kvote, plaće i sve ostale odredbe, napominje Jozić.

Ljekari u Kantonu 10 posljednjih dana primaju tek hitne slučajeve. Ranije je s poslodavcem potpisan sporazum kojim je precizirano da hitna pomoć, odjeli transfuzije i epidemiološke službe ne smiju obustavljati rad.

- Siguran sam da ćemo istrajati u ovoj borbi, jer se za stanje kakvo imamo danas samo može kazati da je neizdrživo. Već danas kolege u SBŽ-u imaju plaće koje su za 600 KM veće od naših, a što naravno nije održivo. Deset godina plaća nije rasla ni za jedan fening, podsjeća doktor Jozić.

image
Elvedin Habibija: Vlada se ne oglašava

Probleme u zdravstvu vidi kao jedan u nizu okidača za odlazak mladih ljekara iz Bosne i Hercegovine. Osim plata koje nisu adekvatne, navodi i uslove rada i mogućnost napretka mladih doktora, što je u inostranstvu na značajno višem nivou.

- Siguran sam da u dosta slučajeva ni plaća ne predstavlja ključni problem, koliko želja za kvalitetnim usavršavanjem i napretkom mladih ljudi, a što im se pruža vani. Danas liječnik specijalista u nekim županijama, nakon šest godina studija i pet godina specijalizacije, zarađuje manje od 700 eura mjesečno, napominje doktor Jozić.

Premijer Livanjskog kantona Ivan Jozić u kasnijoj izjavi za naš list kazao je da su posljednji protesti ljekara u Kantonu 10 bili bespotrebni, jer je sa Sindikatom “manje-više sve dogovoreno”.

- U narednim danima trebamo sjesti i posložiti stvari, nakon čega idemo s potpisom novog kolektivnog ugovora, kazao je.

Šutnja u ZHK-u

Jedini kanton u kojem ljekari dosad nisu dizali glas je Zapadnohercegovački. Kako stvari stoje, takvo stanje će se održati do daljnjeg, a jedan od ključnih razloga je i taj što u ovom kantonu ne postoji sindikat doktora i stomatologa.

- Nitko nije zainteresovan da započne priču o borbi za poboljšanje uvjeta rada u bolnicama i domovima zdravlja naše županije. Kruže priče da su stariji liječnici zadovoljni ovim što imaju, dok istovremeno nas mlade nitko ništa i ne pita. Nažalost, nismo ažurni, izjavila je jučer za Oslobođenje mlada doktorica iz zapadne Hercegovine.

Za razliku od ZHK-a, doktori, stomatolozi i medicinari u HNK-u ponovo će u ponedjeljak izaći pred medicinske ustanove u znak protesta, u slučaju da do tog dana ne počnu pregovori s Vladom. Prošlog ponedjeljka sindikalisti su osim redovnog jednosatnog upozorenja, pokrenuli proceduru za generalni štrajk, koji će, u slučaju da se stvari ne pokrenu, početi 23. januara. Do jučer je odgovor iz Vlade izostao, što je potvrdio potpredsjednik Sindikata Elvedin Habibija, napominjući i da se pažljivo radi kako bi se do 23. ispoštovalo sve što nalaže zakon. Iz Vlade je prije desetak dana poručeno da će se o problemima u zdravstvu raspravljati na prvoj narednoj sjednici.

Slični tekstovi po tagovima