loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Novalić: Dva od tri zahtjeva boraca su na pogrešnoj adresi
još 25 min. čitanja
četvrtak
1. Mart 2018.

Novalić: Dva od tri zahtjeva boraca su na pogrešnoj adresi

Od 18 miliona KM koliko se troši, 300.000 je iz FBiH. I mi smo to ukinuli. Na općinama je i kantonima je to. Ne na nama, naveo je Novalić
Novalić: Dva od tri zahtjeva boraca su na pogrešnoj adresi
/Damir Ćumurović

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da dva od tri zahtjeva bivših boraca, koji su 28. februara blokirali putne pravce u FBiH, upućena na pogrešnu odresu, te da Vlada FBiH nije ta koja može riješiti te zahtjeve.

image
/Damir Ćumurović

Novalić je kazao i to da Vlada FBiH ima namjeru sistematski riješiti probleme boračke populacije ali "na integralan način".

- Borci traže registar, drugi je ukidanje prema boračkim populacijama i organizacijama, koji je 1.600 i naknada za demobilisane borce. Dva su na krivoj adresi. Od 18 miliona KM koliko se troši, 300.000 je iz FBiH. I mi smo to ukinuli. Na općinama je i kantonima je to. Ne na nama, naveo je Novalić.

Rješenje problema

Novalić navodi i da je formiran registar svih davanja, sa svih nivoa.

- I FBiH je ubacila podatke. Otvorili smo prozor da to urade općine i kantoni. Oni to rade, ne sa velikom voljom. Mora se izvršiti pritisak na kantone i općine. Registar se radi, jedino je Tuzlanski kanton uradio svoj posao. Izvorno - podaci su općina i katona. Postoji zabluda da smo imali 576.000 boraca. Neko je ratovao jedan mjesec, neko četiri godine. To je jedna od zabluda. Neki su poginuli, neki otišli, taj broj nije mjerilo stvarnog broja populacije, naveo je Novalić.

Vlada će se, kaze on, unutar svojih granica pobrinuti da se riješi problem.

image
/Damir Ćumurović

- Prava boraca se ne stiču samo na FBiH. Donijeli smo 261 milion KM zdravstvu. Kantoni bi mogli riješiti problem liječenja boraca. Tražimo od boraca da tu adresu posjete kada je o liječenju riječ, izjavio je.

On je dodao da borci svoja dodatna prava moraju tražiti na nivou kantona. Također, zahvalio se borcima za krajnje razumno ponašanje svih boraca - jer tokom deblokade cestovnih pravaca nije napravljen niti jedan incident.

Pregovori traju

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara na pres-konferenciji izjavio je da je deblokada puteva u FBiH izvršena koordiniranom akcijom, te da pregovori sa grupom boraca koji i dalje blokiraju petlju Šićki Brod i dalje traju.

Za taj putni pravac ponuđena je alternativna lokacija.

image
/Damir Ćumurović

- Sigurnosna situacija je stavljena pod kontrolu. Želim da izrazim zahvalnost borcima koji su pokazali poštovanje prema službenicima prilikom deblokade, izjavio je Čampara i zahvalio FUP-u, kantonalnim policijama i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

- Pokazali su profesionalizam u rješenju osjetljive situacije. Neki su priželjkivali sukobe. To se nije desilo i sve je riješeno bez incidenata, naveo je.

Istakao je da je jedan od prioriteta Vlade FBiH rješenje statusa boraca.

- Uvijek smo spremni za dijalog, rješenja u okviru mogućnosti. Spremni smo da se pobrinemo za svakog borca koji je socijalno ugrožen. Ucjene i pritiske nećemo prihvatiti, kazao je Čampara.

Ulica, navodi on, nije rješenje.

image
/Damir Ćumurović

- Zašto ovi protesti nisu organizovani na način shodno zakonu? Sa odobrenjima. Postoje zapisi gdje su ljudi zbunjeni, govore o manipulaciji, da idu ispred Parlamenta FBiH. Ulica nije rješenje problema. Ovakav način nije, unosi se haos i anarhija - što je neprihvatljivo. Dijalog je rješenje u institucijama FBiH, pručio je Čampara borcima dodavši da su pojedini bili izmanipulisani, piše N1.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević govorio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu o dva zaključka nakon današnjih sastanaka u Vladi Federacije, a u vezi rješavanja statusa demobilisanih boraca koji su jučer blokirali saobraćajnice u velikom dijelu Federacije.

- Drugi zaključak je da podhitno u parl proceduru uputimo nacrt zakona o demobilisanim borcima, da oba doma najkasnije za 30 dana usvoje. Predviđeno je 15 prava za pripadnike ove populacije. Želim u ime svih ovih ljudi, u ime Federalnog ministarstva čestitati Dan nezavisnosti. Naša trajna obaveza je briga o braniocima te nezavisnosti, kazao je Bukvarević.