loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Novi nameti građanima u korist Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću i Radončiću
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Novi nameti građanima u korist Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću i Radončiću

Osim ovog grubog kršenja propisa države Bosne i Hercegovine u njenom najvećem zakonodavnom tijelu, Nezavisni blok smatra da se ovim prijedlogom ne uvodi transparentnost u praćenju utroška sredstava, da se time javnost ponovno obmanjuje
Novi nameti građanima u korist Dodiku, Čoviću, Izetbegoviću i Radončiću
Ilustracija

Povodom usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Nezavisni blok smatra da su danas u Parlamentu BiH na brutalan način prekršene procedure. Naime, spomenuti prijedlog zakona je usvojen bez razmatranja u nadležnoj komisiji, a što je propisano skraćenim postupkom, te je ovo još jedna potvrda siledžijskog karaktera vlasti sa Čovićem, Izetbegovićem, Dodikom i Radončićem, stoji u saopštenju Nezavisnog bloka.

Osim ovog grubog kršenja propisa države Bosne i Hercegovine u njenom najvećem zakonodavnom tijelu, Nezavisni blok smatra da se ovim prijedlogom ne uvodi transparentnost u praćenju utroška sredstava, da se time javnost ponovno obmanjuje, jer se planira povećavati akciza na biodizel, kao i posebna putarina za ceste, čiji će značajni prikupljeni iznosi ići direktno u budžete entiteta.

Izražavamo sumnju da vlast planira od prikupljenih sredstava po osnovu rasta akciza finansirati izborne kampanje, jer za mnoge dionice autoputa i cesta ne postoje gotove projektne dokumentacije, što znači da se gradnja ne može pokrenuti u narednih godinu dana. Nesposobnim liderima i politikama ovo je peti pokušaj da uvedu dodatne namete građanima i tako im poskupe i onako teški svakodnevni život. Nažalost, nismo primijetili da su sa istim ovim žarom i energijom ponudili bar jedan zakon ili rješenje koji bi povećali minimalne plate, penzije, boračke naknade, ili zaustavili odlazak građana u inostranstvo.

Stoga, Nezavisni blok, kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, u parlamentarnoj proceduri ima svoje rješenje, gdje se pored tačne namjene utroška sredstava, ne povećava cijena goriva, a time i lančano troškovi života. Smatramo da je naš prijedlog u ovom trenutku jedino moguće rješenje da ravnomjerno pokrenemo cestogradnju i novi investicijski ciklus koji bi pokrenuo ekonomiju i zapošljavanje, a da sa druge strane se vodi računa o našim građanima, tako što im se troškovi života ne povećavaju.

Umjesto da Parlament BiH insistira na usvajanju preporuka Evropske unije o ruralnom razvoju i energetskom sektoru, čime se gube ogromna evropska finansijska sredstva koja su nam dostupna, jasno je da je usvajanje ovakvog zakona o akcizama ponovno ekonomsko spašavanje Milorada Dodika i njegove vlasti, kao i finansiranje kampanja Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

Nezavisni blok će učiniti sve da u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zaustavi ovakvo brutalno kršenje propisa i zaštititi dignitet institucija naše države i naših građana, stoji u saopštenju.