loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru
još 25 min. čitanja
petak
26. Januar 2018.

Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

Trojica novinara RAI televizije stradali su od granate ispaljene s položaja HVO-a
Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru
Delegacije položile cvijeće pored spomenika/ADNAN DEMIĆ

Novinari italijanske nacionalne televizije RAI, Mario Luchetta, Dario D'Angel i Alessandro Ota stradali su 28. januara, obavljajući profesionalni zadatak u Fejićevoj ulici u Mostaru. Oni su tih dana boravili u gradu na Neretvi u namjeri da naprave priču o djeci žrtvama rata. Na mjestu pogibije danas su cvijeće položili ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, šef misije OSCE-a u BiH Brucea Berton, supruga poginulog Alessandra Ote Milenka Ote, i zastupnik italijanskog Parlamenta Marco Bergonzi. Minasi je tom prilikom istakao veličinu žrtve novinara koji nisu željeli umrijeti na ovom mjestu u to vrijeme.

- Njihova želja bila je ispričati priču o patnji ovog društva. Interesovala su ih djeca s obje obale Neretve, oni su ustvari radili reportažu o svima njima bez bilo kakvih podjela. Znali su da dolaze ispričati priču blisku svima nama. Danas smo zahvalni svim novinarima koji nastavljaju njihovu misiju, kazao je.

image
Cvijeće u bojama zastave Italije/ADNAN DEMIĆ

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Bruce Berton, kazao je da je ratno novinarstvo opasan posao, dodajući da je važno sjećati se i dokumentovati mjesta poput onog na kojem su se danas okupili. Zastupnik u italijanskom parlamentu Marco Bergonzi naglasio je da današnja nije obična komemoracija, već mnogo više od nje.

- Oni su ovdje došli s olovkom, papirom, mikrofonima i kamerama da zabilježe šta se dešava i to prenesu nama u Italiji. Njihove poruke nešto su čemu i dalje trebamo težiti. Ono što piše na spomen-ploči treba ostati svim budućim generacijima, izjavio je Bergonzi.

Nakon polaganja cvijeća u Gradskoj vijećnici je prikazan kratki dokumentarni film o stradalim reporterima, uz nekoliko kadrova koje su i sami snimili u Mostaru na dan pogibije.