loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje haškog medicinskog osoblja
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje haškog medicinskog osoblja

Mladićeva odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice
Odbijen Mladićev zahtjev za kažnjavanje haškog medicinskog osoblja
/EPA - Arhiv

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev odbrane osuđenog ratnog zločinca, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da se protiv medicinskog osoblja u haškoj pritvorskoj jedinici pokrene postupak za nepoštivanje suda.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron odbio je zahtjev Mladićeve odbrane da se pokrene postupak za nepoštivanje suda protiv osoba koje su zadužene za zdravstvenu njegu u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija u Scheveningenu.

- S obzirom na to da podnesci Mladićeve odbrane, kojima se izražava nezadovoljstvo medicinskom njegom u pritvorskoj jedinici ne pokazuju da je medicinsko osoblje svjesno i namjerno ometalo pravdu, zaključujem da Mladićeva odbrana nije pokazala da postoji sumnja da su krivi za nepoštivanje suda - stoji u odluci.

Mladićeva odbrana tražila je da se pokrene postupak protiv doktora Paulusa Falkea, šefa medicinskog osoblja pritvorske jedinice, i drugog medicinskog osoblja, navodeći da su oni krivi za pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog. Odbrana je više puta tražila odgađanje presude, kažnjavanje ljekara te puštanje Mladića na slobodu, insistirajući na tome da mu je zdravstveno stanje pogoršano, da ne dobiva adekvatnu njegu u pritvoru i da mu je potrebna hospitalizacija, javlja BIRN BiH.