loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Ogorčenje među penzionisanim komoratima RMU Zenica raste: Danas se spaljujemo u Domu rudara!
još 25 min. čitanja
četvrtak
18. Januar 2018.

Ogorčenje među penzionisanim komoratima RMU Zenica raste: Danas se spaljujemo u Domu rudara!

Izgleda da imamo posla sa državnim mafijom!
Ogorčenje među penzionisanim komoratima RMU Zenica raste: Danas se spaljujemo u Domu rudara!
Muhamed Tunović/Oslobođenje, rudari iz Zenice i dalje u štrajku/Muhamed Tunović

- Strpljenje nam je pri kraju i postoji mogućnost da danas u 17 sati izvršimo spaljivanje ove zgrade Doma rudara zajedno sa nama unutra. Ukoliko direktor RMU Zenica ne donese pravu informaciju, znači, vijest da pare liježu u Poreznu upravu, to će se najvjerovatnije desiti. Uz nas stoji i Sindikat RMU Zenica koji su isto sa nama prenoćili ovdje u Domu rudara, izjavio je za Oslobođenje danas oko podneva Tehvid Smriko, jedan od predstavnika penzionisanih rudara RMU Zenica.

image
Muhamed Tunovic/Oslobođenje rudari iz Zenice i dalje u štrajku/Muhamed Tunovic

Smriko je rekao da je prema njihovim informacijama Vlada FBiH povukla odluku istog dana kada je i donijela za odobravanje 2,6 miliona KM za njihovo penzionisanje. On je dodao da je Vlada naložila Elektroprivredi da se da kredit za njih 44 od 2,6 miliona KM.

- Znači istog momenta je Vlada povukla odluku kada je i donijela. Mi više ne vjerujemo nikome ništa. Izgleda da imamo posla sa državnom mafijom. To je mafija, to nisu ljudi. Navodno je naš direktor otišao gore u Elektroprivredu da potpiše kredit za rudnik, pojašnjava Smriko. Podsjećamo, u srijedu su bivši radnici RMU Zenica najavili da će u ponedjeljak u 12 sati ponovo stupiti u štrajk glađu ukoliko do tada ne budu operativna sredstva Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH za uplatu doprinosa za njihovo penzionisanje.Do ispunjenja njihovih zahtjeva trebali su protestvovati u Domu rudara u Zenici. Za 44 bivša radnika koja nemaju nikakvo rješenje o penziji Vlada FBiH izdvojila je oko 2,6 miliona KM, a za 118 bivših radnika RMU Zenica koji imaju privremena rješenja potrebno je 1,2 miliona KM uplata za zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost, kako bi imali punu penziju. Na najavljeno odmrzavanje štajka glađu odlučili su se jer još uvijek nisu operativna izdvojena sredstva za njihovo penzionisanje, što je izazvalo sumnju da su još jednom prevareni.

image
Muhamed Tunović/Oslobođenje rudari iz Zenice i dalje u štrajku/Muhamed Tunović

U iščekivanju “rješavanja papirologije” za odlazak u zaslužene mirovine, strpljenja bivših komorata je na izmaku. No ipak, rudarsko srce i solidarnost su golemi. Na sastanku u srijedu, prije stupanja u štrajk, jednoglasno su odlučili sa porodici tragično preminulog Šefika Šišića poklone 800 KM koje su dobili kao donaciju od Sindikata radnika rudnika Bosne i Hercegovine.