loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Oko 2300 učenika na Sajmu srednjih škola u Mostaru
još 25 min. čitanja
utorak
17. April 2018.

Oko 2300 učenika na Sajmu srednjih škola u Mostaru

Učenici završnog razreda osnovnih škola s područja Mostara i ove godine imaju priliku upoznati se sa nastavnim planom, vannastavnim aktivnostima i projektima srednjih škola
Oko 2300 učenika na Sajmu srednjih škola u Mostaru
Osnovci se informisali na štandovima srednjih škola/ADNAN DEMIĆ

Ministarstvo obrazovanja i nauke HNK-a u saradnji s Gradskom upravom Mostara, Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, predsjednicima aktiva direktora srednjih škola, osnovnim i srednjim školama s područja Mostara, Vijećem mladih Grada, Vijećem učenika srednjih škola, sedmi put zaredom organizovalo je Sajam srednjih škola, koji bi na koncu učenicima devetog razreda osnovnih škola trebao olakšati izbor srednje škole. Projekat su podržali i Ambasada Švicarske u našoj zemlji kroz program Prilika plus, te Privredna komora Mostara, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju, GIZ, Evropski parlament BiH i Misija OSCE-a u BiH. Učešće na ovogodišnjem sajmu uzelo je 2300 učenika, među kojima 1100 učenika osnovnih škola, njihovi nastavnici, direktori, te više od hiljadu srednjoškolaca, uz nezaobilazan kadar i srednjih škola.

- Svi naši partneri doprinijeli su da danas budemo ovdje i imamo mogućnost da prvi put uz škole učestvuju i firme koje će predstaviti zanimanja za koja će se u budućnosti moći školovati učenici u našim školama. Cilj nam je da na ovaj način učenicima omogućimo da prilikom odabira zanimanja izaberu ono što ustvari vole. Vjerujem da ćemo imati veće ineterovanje za zanatska zanimanja, izjavio je ministar obrazovanja HNK-a, Rašid Hadžović.

image
Sajam srednjih škola okupio 2300 učenika/ADNAN DEMIĆ

Organizatori su podsjetili da osnovci na sajmu imaju priliku dobiti sve informacije o školskim zanimanjima, projektima i vannastavnim aktivnostima. Svi su također dobili Informator – knjižicu koja sadrži informacije o ponudi srednjih škola.

Učešće na sajmu ovog puta uzeli su i dekan i osoblje Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, te Pravnog fakulteta mostarskog Sveučilišta. Sajam traje do četvrtka, a završit će svečanom ceremonijom u mostarskom Centru za kulturu.