loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Optužen za zločine na području Prijedora: Učestvovao u odvođenju bošnjačkih civila i lično ubio zarobljenika
još 25 min. čitanja
utorak
17. April 2018.

Optužen za zločine na području Prijedora: Učestvovao u odvođenju bošnjačkih civila i lično ubio zarobljenika

Zbog ovog ratnog zločina se vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih, a Slobodan Knežević je izručen iz Crne Gore gdje je otkriven i uhapšen krajem prošle godine na osnovu potjernice Tužilaštva BiH
Optužen za zločine na području Prijedora: Učestvovao u odvođenju bošnjačkih civila i lično ubio zarobljenika
/arhiva oslobođenja

Protiv Slobodana Kneževića, zvanog Boća (1968), rođenog u mjestu Miska Glava, općina Prijedor, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, a Knežević se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

- On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije VRS-a, lično i direktno sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava kod Prijedora, odnosno, da je u julu 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija. Također, optuženi se direktno tereti da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava. Samo nekoliko osoba je uspjelo preživjeti masovno strijeljanje, a posmrtni ostaci žrtava su otkriveni u nekoliko masovnih grobnica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zbog ovog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih, a optuženi Knežević je izručen iz Crne Gore gdje je otkriven i lišen slobode krajem prošle godine na osnovu potjernice Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu Tužilaštvo BiH je uputilo i prijedlog za spajanje postupka sa predmetom protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Zbog zločina na lokalitetu Miska Glava Tužilaštvo BiH traga za nekoliko osumnjičenih počinilaca koji se nalaze izvan BiH i sa partnerskim institucijama stranih zemalja radi na njihovom lociranju i izručenju Bosni i Hercegovini.