loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Panel diskusija Realnost arapskog jezika
još 25 min. čitanja
srijeda
24. Januar 2018.

Panel diskusija Realnost arapskog jezika

Dolaskom velikog broja turista iz arapskih zemalja i investitora u Bosni i Hercegovini potreba za arapskim jezikom vrtoglavo raste
Panel diskusija Realnost arapskog jezika
Prvi panel kojeg je KC “Kralj Fahd” organizovao u ovoj godini

U Kulturnom centru “Kralj Fahd” u Sarajevu u utorak je održana panel diskusija na temu “Realnost arapskog jezika“.

Na panel diskusiji učestvovali su prof. dr. Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Koordinator vlade KS za turizam, acc. prof. dr. Mirko Pejanović, član akademije nauka i umjetnosti BiH, prof. dr. Mejra Softić profesorica arapskog jezika na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, prof. dr. Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru te prof. dr. Adisa Arapović profesorica ekonomije na International Burch University. Moderator panel diskusije je bio prof. Fikret Mehović.

image
U posljednje vrijeme interes za učenjem arapskog jezika je u porastu

Dolaskom velikog broja turista iz arapskih zemalja i investitora u Bosni i Hercegovini potreba za arapskim jezikom vrtoglavo raste, prenosi Fena.

Mejra Softić je istakla da se danas arapski jezik podučava na 90 univerziteta, a da je ključ razvoja arapskog jezika u BiH u programima ranog podučavanja. O stranim ulaganjima u BiH su govorili prof. dr. Mirko Pejanović i prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović ističući da su velika sredstva uložena, ali da je potrebno više raditi na privlačenju stranog kapitala, jer kako smatra Pejanović BiH je zemlja željna investicija.

image
/

Slavo Kukić je govorio o multikulturalizmu, pozitivnim i negativnim stranama globalizacije i socioekonomskoj situaciji u zemljama arapskog svijeta, te istakao da je turizam jedna globalna industrija.

Peštek je ukazao na činjenicu da je za razvoj turizma u BiH posljednjih godina najzaslužniji privatni sektor, te da još uvijek postoji neusklađenost između privatnog i javnog sektora. Također je istakao da je povećanje interesa za učenjem arapskog jeziku u turizmu nastalo kao odgovor na rastuće potrebe za njim, saopćeno je iz Kulturnog centra "Kralj Fahd"