loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Pare nisu problem, jer ih nema
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Pare nisu problem, jer ih nema

Doktori Posavine blizu su dogovora s Vladom, oni iz BPK-a traže posao van Goražda, a kompromisa nema ni u Tuzli
Pare nisu problem, jer ih nema
Goražde Portal, Doktori iz BPK-a Goražde su vlastima rekli ne

Ukoliko ne naplatimo stare dugove za zdravstveno, morat ćemo uzeti novac iz primarne zdravstvene zaštite, poručuje Gutić

Dva sindikata koja u Posavskom kantonu čine zaposleni u zdravstvenim ustanovama i koja istovremeno već mjesec štrajkuju i juče su imala sastanak s pregovaračkim timom tamošnje vlade.

Otvorena vrata

“Štrajk i naši protesti se nastavljaju sve do potpisivanja kolektivnih ugovora, a kako sada izgleda, tom trenutku smo bliži nego ikad”, rekao nam je inž. Andrej Radman iz Sindikata zdravstvenih radnika Posavine, napominjući da je tražena satnica od 2,31 gotovo izvjesna.

“Ranije nam je bila 2,0”, podsjeća Radman, dodajući da je cilj zadržati sadašnje koeficijente.

“U petak će biti naš novi sastanak, kada bi dogovor i mogao biti postignut”, kaže Radman, što znači i to da bi Posavski kanton mogao biti peti u kojem doktori medicine i stomatologije dobivaju kolektivni ugovor.

Situacija u BPK-u Goražde je potpuno drugačija.

Tamošnji sindikat doktora medicine i stomatologije Vladi Kantona je postavio rok do petka u 11 sati da uvaži njihove zahtjeve za potpisivanje kolektivnog ugovora, “ali na način koji neće biti ponižavajući”, rekao nam je predsjednik sindikata dr. Fahrudin Balijagić.

“Vlada je ponudila povećanje plata doktorima opće medicine za 80 KM, a specijalistima za 100. Naše plate su 1.155 KM, odnosno 1.400 i mi smo u utorak izašli pet do 12 ispred zgrade bolnice, s parolama na kojima je pisalo ne”, kaže dr. Balijagić, dodajući da su mnogi doktori ovih dana, tražeći posao, kontaktirali s nekim zdravstvenim ustanovama izvan BPK-a.

“To su sve doktori s dosta staža i otvorena su nam mnoga vrata”, tvrdi sagovornik.

U ovom sindikatu je 50 od ukupno 58 doktora BPK-a, a ako se uzme u obzir da pet direktora zbog svojih funkcija ne mogu biti njegovi članovi, lako se može desiti da ovaj kanton ostane bez doktora.

“Naše plate su za 600 KM manje nego u Sarajevu”, ističe dr. Balijagić.

Štrajk doktora medicine i stomatologa nesmetano se odvija već mjesec i u Tuzlanskom kantonu. Iako su razgovori intenzivirani, pozitivan ishod još se ne može garantovati. Predstavnici kantonalnog Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora danas će sa predsjednikom sindikata na federalnom nivou posjetiti premijera Begu Gutića, sa kojim će još jednom pokušati dogovoriti potpisivanje kolektivnog ugovora.

(Ne)realni zahtjevi

- Mi uvažavamo ovaj sindikat. Hiljadu doktora se ne može zanemariti i vidjet ćemo postoji li način da se problemi riješe i da se zaustavi štrajk. Ali, njihovi zahtjevi nisu realni. Mi smo u februaru već podigli primanja za 7 miliona KM godišnje, a oni traže još 9 miliona, kazao nam je Gutić.

Doktori odgovaraju da su spremni na kompromis i da novac nije problem.

- Sigurno ima još sredstava, ali sve to treba posložiti. Nisu ovdje samo plate u pitanju. Mi smo uvijek spremni na kompromise, ali samo ukoliko to znači normalno, racionalno rješenje, kaže nam predsjednik Štrajkačkog odbora Admir Suljić.