loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Parlamentarne stranke ponovo razgovarale o Mostaru
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Parlamentarne stranke ponovo razgovarale o Mostaru

Ovog puta ponuđeni su konkretni prijedlozi koji su se odnosili na statut
Parlamentarne stranke ponovo razgovarale o Mostaru
HDZ-ovi pregovarači vjeruju u skoro rješenje/ADNAN DEMIĆ

Drugi po redu sastanak parlamentarnih stranaka koje svoje organizacije imaju i u Gradu Mostaru o problemu statuta Grada održan je danas u Gradskoj vijećnici uz domaćinstvo mostarskog HDZ-a. Ovog su puta za razliku od februarskog sastanka u hotelu Bristol načeti konkretni prijedlozi stranaka, ali velikog napretka čini se da ni ovog puta nije bilo, iako su akteri generalno optimistični i vjeruju da će se problem riješiti do maja ove godine. Novina kad je riječ o današnjem sastanku je to da su ponuđena dva nova prijedloga, koji se ranije nisu našli u parlamentarnoj proceduri. Riječ je o prijedlogu SBB-a i zajedničkom prijedlogu SNSD-a i SDS-a, koji istina nije dostavljen u pisanoj formi, ali jeste ukratko usmeno predstavljen i razmotren.

- Predmet rasprave bili su svi prijedlozi koje danas imamo. Napravili smo mali prezntaciju kroz kronološki slijed svih prijedloga, a prezentirani su i novi modeli. Na koncu je zaključeno da se do narednog sastanka, zakazanog za petnaest dana oni koje danas nemamo u pisanoj formi, svima dostave, a kako bismo mogli nastaviti raspravu, koja bi trebala odvesti do zajedničkog nazivnika oko kojeg bismo se složili. To bi nastavilo proces i odvelo do izbora, rekao je današnji domaćin Damir Džeba.

Dio pregovora odnosio se i na prijedloge da se uvede pozicija dogradonačelnika, što je dio stranaka smatrao ustavnim, a dio neustavnim, pa je zaključeno da se na naredni sastanak pozovu i pravni eksperti koji bi mogli biti od pomoći kad je u pitanju okvir za konačan dogovor.

- Tema razgovora bio je i novi model koji nude srpske stranke, a koji još nemamo u pisanoj formi. Sporno je i jesu li neke od stavki u tom prijedlogu ustavne ili ne, o čemu ćemo također na narednom sastanku s pravnicima. Imamo veliku volju da problem riješimo i zbog toga će njihova pomoć dobro doći. Bojim se da bismo se u protivnom iscrpili na ustavnosti ili neustavnosti, dodao je Džeba.

Otkrio je i da je najviše vremena danas potrošeno na razgovor o centralnoj gradskoj zoni, odnosno o poziciji dogradonačelnika. Stavovi su po ovim pitanjima suprotni, pa je zanimljivo šta će donijeti naredni sastanak. Današnjem sastanku osim predstavnika parlamentarnih stranaka prisustvovali su i predstavnici OHR-a, Američke ambasade i Misije Evropske unije u BiH. Na stolu su četiri stara prijedloga koja su ranije padala u Parlamentu BiH, te dva nova.