loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Počeli intervjui u školama TK-a
još 25 min. čitanja
utorak
29. Avgust 2017.

Počeli intervjui u školama TK-a

Konkursi neće biti okončani do početka nastave, pa će osnovne i srednje škole privremeno angažovati nastavnike koji su već bili zaposleni na tim pozicijama
Počeli intervjui u školama TK-a
Otvoreno 1.500 nastavničkih pozicija

Intervjui za prijem nastavnika i profesora u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona počeli su jučer i trajat će naredna dva dana. Intervjui su posljednja karika u proceduri za prijem nastavnika po drugom, ponovljenom konkursu koji je Vlada TK-a raspisala nakon što je prvi ukinula zbog činjenice da nastavnici iz reda boračkih populacija ne bi mogli ostvariti beneficije, odnosno dodatne bodove.

Podsjećamo, problem je nastao zbog činjenice da je prvi konkurs raspisan u periodu dok je svim nastavnicima, pa i onim iz reda boračkih populacija, i dalje trajao prošlogodišnji ugovor o radu. Da bi ostvarili benefite, morali su dostaviti potvrdu sa biroa za zapošljavanje, što nisu mogli jer su i dalje bili zaposleni.

image
Otvoreno 1.500 nastavničkih pozicija

- Određen broj kandidata nije mogao dostaviti dokumentaciju, pa smo radi osiguranja ravnopravnosti odlučili ponoviti konkurs, objasnio je ministar obrazovanja TK-a Zlatan Muratović.

Konkursna procedura se neće okončati do početka nastave, pa je Ministarstvo uputilo dopis da škole u prve dvije sedmice rada privremeno angažuju nastavnike.

- Preporučujemo školama da na radna mjesta koja su raspisana angažuju lica koja su u školi na dan 30. 6. 2017. bila u radnom odnosu ili ona prvorangirana na konačnoj rang-listi, odnosno da angažuju ona lica za koja je izvjesno da će po okončanju konkursa zaključiti ugovor o radu, stoji u uputi koju je ministar Muratović uputio svim školama TK-a.

Način na koji se provode intervjui u školama već godinama baca sumnju na regularnost same procedure, pogotovo zbog činjenice što često služe direktorima i drugim interesnim grupama da favoriziraju, odnosno eliminiraju određene kandidate.