loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Pola godine u parku pred Vladom FBiH
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Decembar 2017.

Pola godine u parku pred Vladom FBiH

I Bakir Izetbegović se složio s nama i rekao da tražimo pravedan registar, kaže Nazil Velić
Pola godine u parku pred Vladom FBiH
Protesti boraca ispred Vlade FBiH

Usvajanje i objava jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja zahtjevi su na čije ispunjenje demobilisani borci, koji protestuju u parku ispred zgrade Vlade FBiH, čekaju punih šest mjeseci. Pred zgradu Vlade došli su 12. juna, a pomaka u rješavanju njihovih zahtjeva još nema.

image
Protesti boraca ispred Vlade FBiH

- Mnogi nisu vjerovali da ćemo zimu dočekati ovdje, a evo nas. Najžalosnije nam je što narod ne zna da mi postojimo, da smo tu u Sarajevu. Mediji su zatajili, posebno televizije. Ispratili smo i prve snjegove, a sad smo mislili da će vjetar sve iščupati. Punih šest mjeseci je prošlo otkako smo došli po svoja prava. Ostajemo i dalje uz ona tri zahtjeva i nećemo ići nigdje dok oni ne budu ispunjeni, kaže nam Nazil Velić iz Bugojna.

image
Protesti boraca ispred Vlade FBiH

Dodaje da je proteklih dana nekih pomaka bilo, bar kada su razgovori o njihovim zahtjevima u pitanju.

- Delegacija od četiri borca bila je u ponedjeljak na sastanku sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i ministrom Salkom Bukvarevićem. Izetbegović se složio sa nama u većini stvari - tražili smo jedinstveni registar po ratnim jedinicama, gdje je on rekao “ministre, borci traže pravedan registar”. To je bio prvi sastanak da nas je neko primio i dobro saslušao. Podvukao je svima da je ovo što mi tražimo logično. Mi jednostavno tražimo svoje, ono što smo zacrtali prvog dana, kaže Velić.

Uslovi u kojima demobilisani borci borave iz dana u dan su teži, no naglašavaju po ko zna koji put da nema odustajanja.