loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Pravosnažna presuda: Bivšem pomoćniku ministra u Tuzli Bahiru Imamoviću 20 mjeseci zatvora
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Pravosnažna presuda: Bivšem pomoćniku ministra u Tuzli Bahiru Imamoviću 20 mjeseci zatvora

Imamović je od zamjenika direktora Tuzla kvarca, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM
Pravosnažna presuda: Bivšem pomoćniku ministra u Tuzli Bahiru Imamoviću 20 mjeseci zatvora
/Arhiv Oslobođenja

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla te donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.

Kazna je izrečena zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, u šta se uračunava vrijeme od jednog mjeseca koje je Imamović proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom je Imamoviću izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom Ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Imamović se optužnicom ovog Tužilaštva teretio da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, u periodu od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva Tuzla kvarc za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac, a kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora Tuzla kvarca, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Obećavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovornog lica ove firme, koje je prijavilo Imamovića i sarađivalo sa istražnim organima u predaji označenog novca, primio je 10.000 KM.