loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Predmet o pranju novca uništen, Dodik nagrađen
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Predmet o pranju novca uništen, Dodik nagrađen

Ako je slučajnost to što se istrage zatvaraju ili spuštaju na niži nivo svaki put kad Dodik odustane od referenduma, previše je, kaže predsjednik NDP-a Dragan Čavić
Predmet o pranju novca uništen, Dodik nagrađen
/Dodikova vila na Dedinju

Sada, kad mu je to najpotrebnije, Tužilaštvo BiH Dodiku diže rejting, smatra Tomić

“Radi se o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH za čije provođenje su propisani tačno određeni uslovi, koji su bili ispunjeni. Ovakav način prikupljanja dokaza predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija”, naveli su jučer iz Suda BiH, obrazlažući činjenicu da je u 2016. Milorad Dodik bio prisluškivan u predmetu Pavlović banka (ili preciznije kupovine vile na beogradskom Dedinju).

Površne istrage

Sud je, kažu, na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena krivična djela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano s nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata.

“Sudija za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužilaštva, obavještava o tome osobu protiv koje je radnja bila poduzeta radi zaštite njenih procesnih prava. Osoba protiv koje je mjera bila preduzeta može od Suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mjera. Miloradu Dodiku je poslana obavijest s uputom da u roku od osam dana od dana prijema obavijesti može koristiti navedeno zakonsko pravo”, ističu iz Suda BiH.

Dodik je prije nekoliko dana ustvrdio da ga prisluškuju sigurnosne službe BiH te da je nalog da se “stavi na mjere” izdat na osnovu zahtjeva “tužilaštva u Sarajevu”.

“Ovdje je riječ o tome da neki sud BiH prisluškuje predsjednika RS-a i to je problematično”, rekao je Dodik.

Na Dodikove tvrdnje prvi je reagovao SDS, pozvavši ga da javnosti objasni kako to da je Tužilaštvo BiH obustavilo višegodišnju istragu nekoliko dana uoči povlačenja odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Advokat Duško Tomić napominje da je prisluškivanje urađeno zakonitim putem.

- Ali, ne znamo šta se sve saznalo i to javnosti treba predočiti. Ovo je nagrada Dodiku što je odustao od referenduma. Kad Dodik izjavi da će ocijepiti RS, Tužilaštvu ne trebaju ni prijave ni dokazi da izda nalog za njegovo hapšenje, ističe Tomić.

- Nije više bitno to što se pokreće veliki broj istraga protiv Dodika, Muje, Steve, problem je što u Tužilaštvu BiH to očigledno rade površno, kako bi predmete Sud odbacio ili da bi ih oni sami povukli, kaže lider NDP-a Dragan Čavić, ističući da ne bi baš rekao kako je u pitanju slučajnost to što su istrage zatvarane ili spuštane na niži nivo oba puta kada je Dodik odustajao od referenduma.

- Ako je i slučajnost, previše je. Ispada da se u cijeloj državi jedino sarajevsko kantonalno Tužilaštvo ozbiljno bavi svim vrstama kriminala, a to vidim iz medija, jer ja ne znam ni kako se ta tužiteljica zove. Ne može nečija pripadnost stranci biti razlog da se ne radi posao. Tužilaštvo KS-a je primjer da se može kad se hoće, ističe Čavić.

Advokat Miodrag Stojanović kaže da istraga protiv njegovog branjenika Slobodana Pavlovića traje već dvije godine.

Prema njegovim riječima, prije 20-ak dana, Sud BiH je donio rješenje u kojem se, između ostalog, navodi da odugovlačenje istrage ide na štetu Pavlovića, kojem su ukinuli mjeru zabrane putovanja van BiH.

Tri pasoša

- Mom branjeniku su vraćena sva tri pasoša, tako da je sada u mogućnosti da putuje. Ostala je još jedino mjera obaveznog javljanja u nadležnu policijsku stanicu, kaže Stojanović.

Na pitanje da li je i njegov branjenik bio pod posebnim istražnim radnjama, što podrazumijeva prisluškivanje, advokat Stojanović kaže da njega o tome niko nikad nije obavijestio.

- Danas sam dobio informaciju da se dosta ljudi prisluškivalo, pa i direktorica banke, kaže Stojanović te dodaje da sve navedeno ne mijenja ništa u odnosu na njegovog branjenika.