loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Prevent opremio kuhinju zeničkim mališanima
još 25 min. čitanja
četvrtak
11. Januar 2018.

Prevent opremio kuhinju zeničkim mališanima

U Javnoj ustanovi Dom-porodica sa radošću su dočekali prvog donatora u 2018, uz nadu da će mnogi slijediti primjer Prevent grupacije
Prevent opremio kuhinju zeničkim mališanima
Uređen prostor za odmor štićenika JU Dom-porodica

Iz JU Dom-porodica ističu da im je prijeko potrebno zanavljanje 72 konstrukcije kreveta za djecu

Javnoj ustanovi Dom-porodica Zenica, koja već 58 godina zbrinjava djecu i omladinu lišenu roditeljskog staranja, jučer su predstavnici Prevent grupacije BiH uručili vrijednu donaciju, te najavili i buduću podršku projektima i opremanju ove ustanove.

Klub

- Ovo je prvi donator ove godine i želim da zahvalim Preventu kao društveno odgovornoj kompaniji, kazala je Draženka Subašić, direktorica JU Dom-porodica.

image
Draženka Subašić uručila je zahvalnicu Edinu Skejiću / Muhamed Tunović

Dodala je da je ovom značajnom donacijom opremljen klub u kojem djeca zajedno borave i druže se, rade (pohađaju) radionice sa ostalim prijateljima iz nevladinog sektora. Ovdje se, naravno, događaju i zabave u Domu, tako da je ovo na neki način jedan od prostora koji je sada daleko udobniji i ugodniji za sve koji ga koriste.

Edin Skejić, direktor grupacije Prevent Zenica, rekao je da Prevent nastavlja pozitivnu priču i ove godine, a to je društvena odgovornost.

- Ovaj put smo se odlučili da pomognemo JU Dom-porodica, zato što znamo da su ovdje djeca bez roditeljskog staranja. Želimo da život u ovom domu učinimo sigurnijim, bezbjednijim i ljepšim. Nije prvi put da pomažemo Dom-porodici, ovo je samo nastavak jedne pozitivne priče. Prevent Zenica ovaj put se odlučio da opremi klub, donira stolove i stolice, te kuhinju JU Dom porodica. Nadamo se da će ovo biti od velike koristi djeci, rekao je Skejić.

image
Muhamed Tunović/Oslobođenje

Subašić je istakla da je početak 2018. godine krenuo vrlo uspješno, da je Prevent Zenica prva firma koja je ove godine učinila značajnu donaciju ovoj ustanovi. Donirali su, dodala je Subašić, namještaj za naš zajednički klub u kojem djeca borave, ovdje se održavaju radionice sa našim prijateljima iz nevladinog sektora. Rekla je da se nada da će im ova godina krenuti dobro i da će i ostali slijediti primjer Preventa.

U JU Dom-porodica Zenica trenutno je smješteno 77 djece, u dobi od nekoliko mjeseci do 25 godina, a taj broj se iz dana u dan mijenja.

Ugovor

- Finansiramo se od osnivača Grada Zenice transferom iz budžeta. Osnovna uloga Dom-porodice je briga o djeci bez roditeljskog staranja u Kantonu, tako da imamo i godišnji ugovor sa Zeničko-dobojskim kantonom koji nam također pomaže. Nadamo se da ćemo u maju potpisati novi ugovor sa ZDK-om, koji će nam osigurati stabilnost finansiranja i u ovoj godini, poručila je Subašić.

image
Muhamed Tunović/Oslobođenje

Zahvaljujući Preventovoj vrijednoj donaciji, oplemenjen je i uljepšan prostor u JU Dom-porodica Zenica predviđen za dnevne i zabavne aktivnosti štićenika.