loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Prihvaćen Ugovor o osnivanju Transportne zajednice
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Prihvaćen Ugovor o osnivanju Transportne zajednice

Koordinacija u okviru regionalnog tijela obavljat će se u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti
Prihvaćen Ugovor o osnivanju Transportne zajednice
Predsjedništvo BiH traži hitnu dostavu odgovora iz tačke 1 Upitnika Evropske komisije/

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice između Evropske unije i strana potpisnica iz jugoistočne Evrope (Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Crna Gora, Republika Srbija i Kosovo).

Na 39. redovnoj sjednici, Predsjedništvo BiH je zaključilo da će koordinaciju po pitanju učešća BiH u okviru Transportne zajednice, te zauzimanje stavova i predstavljanje dogovoriti nadležna ministarstva Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske, u skladu s ustavnim nadležnostima i odredbama koje proizilaze iz Ugovora o Transportnoj zajednici.

Predsjedništvo je primilo k znanju Izvještaj Vijeća ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH, posebno uzimajući u obzir izvršene i preostale obaveze u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije. Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u saradnji s Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije BiH, vladama kantona i Vladom Brčko Distrikta poduzme sve neophodne aktivnosti s ciljem što hitnije dostave odgovora iz tačke 1 Upitnika Evropske komisije.

Također, Predsjedništvo BiH je primilo k znanju finansijske izvještaje Centralne banke BiH na dan 30. juni 2017, te donijelo odluke kojima se odobrava zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i Sporazuma o projektu tehničke saradnje Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofe i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede na zapadnom Balkanu.

Dato je i odobrenje za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva nauke i tehnologije Islamske Republike Pakistan i Izvršnog programa kulturne saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine za period 2018. - 2021.