loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
BiH ne koristi najvažnije blago - znanje
još 25 min. čitanja
četvrtak
20. Juli 2017.

BiH ne koristi najvažnije blago - znanje

Naša zemlja se ne smije odricati mladih iz dijaspore, a još manje smije doprinositi tome da mladi koji odrastaju u BiH postaju dijaspora
BiH ne koristi najvažnije blago - znanje
Selimović i Saračević, iste poruke: Najvažnije je znanje, ali i institucionalna pomoć / Didier Torche

U državnim firmama se gleda formalna naobrazba, a kod nas je bitno da je stvarna

Ado Softić će najesen biti student četvrte godine Univerziteta Sarajevska škola nauke i tehnologije (SSST) i juče nam je bio od velike koristi tokom praćenja simpozija 2017 Sarajevo Symposium in Post-Conflict Trtansitions, koji traje od 15. jula u ovoj visokoškolskoj instituciji.

Partner SSST-a je Međunarodni institut za mir i sigurnost (IPSI) iz Washingtona, a simpozij će biti završen 29. jula.

Softić nam je rekao da su studenti iskazali posebno zanimanje za posljednje jučerašnje učesnike - Muju Selimovića, jednog od vodećih bh. privrednika i izdavača Oslobođenja, te Edina Saračevića, osnivača HUB387 & NEST71 & ACADEMY387 & Balkanvibe & Bookvar, a tema o kojoj su izlagali odnosila se na ulogu privatnog sektora u tranziciji.

Prije njih su govorili Rhian Gastineau, dr. Jasmine Kim Westwndorf i predstavnici Svjetske banke.

Institucionalna šansa

 

Student Softić kaže da će on iz Selimovićevog nastupa zapamtiti prije svega to što je istakao koliko je za bilo koje društvo, a naročito za ono u tranziciji, važno pružiti šansu mladima.

“Naravno, to se često naglašava, ali bilo je značajno čuti od gospodina Selimovića i to da mu je, pored ostalih briga koje nosi, jedna od najvećih upravo ona vezana za činjenicu da BiH ne pruža institucionalnu šansu mladima da ostanu u njoj. Iz govora gospodina Saračevića zapamtit ću stav da je sramota da BiH ne koristi vrlo bitne resurse koji se kriju u drugoj generaciji naše dijaspore, odnosno kod onih koji su najvećim dijelom rođeni izvan BiH”, kazuje nam svoje dojmove Softić, a sudeći prema pitanjima kojima su biznismeni bili zasuti, bilo je očito da su ih mladi iz cijeloga svijeta koji prisustvuju simpoziju, vrlo pomno slušali.

“Da, pravio sam greške, ali sam i učio iz istih”, bio je iskren Selimović, koji je više puta naglasio da većeg bogatstva ni za jednu zemlju nema od znanja.

image
Mladi iz cijeloga svijeta su pomno slušali i iskreno pitali

Upravo je to znanje, istakao je, glavni oslonac saradnje, pomirenja i spajanja, i to na čvrstim, zdravim osnovama.

Pitali su ih i o onome šta zamjeraju mladima u BiH.

“Mladi ljudi često ne žele prihvatiti izazove koje nose privatna preduzeća, njima je cilj dobiti državni posao. Država je ovdje još najveći poslodavac”, kazao je Saračević, koji je, kao i Selimović, dio svoga govora posvetio odnosu BiH spram dijaspore, ukazujući na nedostatak institucionalne potpore, ne samo onima koji su tokom ili poslije rata otišli iz BiH nego, prije svega, njihovoj djeci. Ona imaju sve manje interesa za zemlju u kojoj su im rođeni roditelji.

Plašim se

 

“Među njima je jako mnogo obrazovanih i država BiH ih se ne smije odricati, ali još manje smije doprinositi tome da sadašnje mlade generacije koje odrastaju u BiH, takođe postaju dijaspora”, kazao je Selimović, istakavši i veliku zainteresovanost stranih investitora za BiH.

“Ali, naša administracija koči profitabilni biznis”, tvrdi Selimović, navodeći i primjere iz vlastite prakse.

“Plašim se zato da BiH neće uspjeti zaustaviti odliv mladih obrazovanih ljudi”, jasan je ovaj biznismen, a Saračević je, komentarišući pitanje vezano za bh. obrazovni sistem, rekao da su on i njegovi saradnici, nezadovoljni efikasnošću tog sistema, morali pokrenuti interne obuke kako bi došli do potrebnih kadrova. No, napomenuo je da postoje univerziteti koji mijenjaju svoje programe u skladu sa zahtjevima novog vremena i novim informatičkim tehnologijama.

Pitali su ih studenti i o ravnopravnosti u zapošljavanju muškaraca i žena u njihovim kompanijama (Selimović je rekao da uspjeh nekih i jeste posljedica toga što se na čelu nalaze žene), no obojica su naročito ukazala na to da oni lično prednost uvijek daju kvalitetu, znanju, a ne formalnim karakteristikama ili kvalifikacijama.