loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Rudari Kreke najavljuju štrajk: Sindikat zahtijeva uplatu plate, toplog obroka, zdravstvenog osiguranja...
još 25 min. čitanja
četvrtak
14. Septembar 2017.

Rudari Kreke najavljuju štrajk: Sindikat zahtijeva uplatu plate, toplog obroka, zdravstvenog osiguranja...

Izvanredan rezultat -198.000 tona iskopanog uglja isključivo je plod zalaganja rudara, dok je sa druge strane ispunjeno svega tri posto obećanih ulaganja 
Rudari Kreke najavljuju štrajk: Sindikat zahtijeva uplatu plate, toplog obroka, zdravstvenog osiguranja...
Rudnici Kreka

Sindikat je najavio da će, ukoliko se ne uvaže radnički zahtjevi, štrajk početi 26. septembra u 7 sati

Sindikalni odbor Rudnika uglja Kreka u Tuzli jednoglasno je donio odluku o najavi štajka Upravi ZD Rudnici uglja Kreka ukoliko do 25. septembra Uprava ne izvrši isplatu plaće, toplog obroka, naknade za prijevoz, zdravstvenog osiguranja, a traže i potpuno poštivanje svih obaveza prema uposlenicima u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Sindikat je najavio da će, ukoliko se ne uvaže radnički zahtjevi, štrajk početi 26. septembra u 7 sati u svim rudnicima, organizacionim jedinicama i Direkciji Društva u ZD rudnici uglja Kreka u Tuzli.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije ZD Rudnici uglja Kreka u Tuzli danas je na svojoj redovnoj sjednici razmatrao izuzetno teško stanje koje je proizvedeno blokadom računa društva od Porezne uprave FBiH, Uprave za indirektno oporezivanje, na osnovu tužbi dobavljača i ostalih, a zbog čega  je isplata augustovske plaće postala upitna, prenosi Fena.

- Sindikat rudnika Kreka je od ranije prepoznao ovu problematiku i preko Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH je 9. maja ove godine upozorio Vladu Federacije BiH, Poreznu upravu FBiH, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Upravu ZD rudnici uglja Kreka u Tuzli da se navedena problematika ne može i dalje ignorisati, jer itekako predstavlja potencijalnu opasnost da u određenom vremenskom periodu doprinese potpunom kolapsu nekih rudnika uglja i ponudio prijedlog rješenja – navodi se u saopćenju Sindikata.

Međutim, Sindikat rudnika Kreka je nezadovoljan činjenicom da niko od nadležnih za rješavanje navedenog problema nije našao za shodno da odgovori i ispoštuje prijedlog Sindikata, čime bi se osiguralo efikasno funkcionisanje rudnika.  

Rudari Kreke su u augustu iskopali 198.000 tona uglja. Ovaj izvanredan rezultat je, kako se navodi, isključivo plod zalaganja rudara i rudarske snalažljivosti i još više dobija na značaju ako se uzme u obzir odnos vladajućeg društva prema realizaciji investicione faze 2016-2018. godina za rudnike Kreka koja iznosi svega tri posto od obećanih ulaganja.