loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Samo će novi papci glasati za akcize
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
2. Oktobar 2017.

Samo će novi papci glasati za akcize

U Parlamentu BiH je i dalje dominantno negativno raspoloženje kada je riječ o povećanju akciza na gorivo, a čini se da čak ni svi članovi SDA nemaju ista razmišljanja
Samo će novi papci glasati za akcize
Pandurević: Ima li papaka u Parlamentu BiH?/Damir Ćumurović

U DF-u vjeruju da će Vijeće ministara imati uvjetnu podršku u Parlamentu BiH, ali oni sami ne misle kroz akcize spašavati Dodika

Prođe septembar, prolaze i rokovi koje je međunarodna zajednica postavila pred BiH kada je riječ o usvajanju akciza na gorivo. Pritisak koji se ogleda u tome da bismo, osim aranžmana sa MMF-om, mogli ostati i bez odobrenih projekata za transport vrijednih 500 miliona maraka, čini se nije omekšao protivnike povećanja akciza.

Dionice za izbore

- Ako će se peti put gurati isti zakon, onda za povećanje mogu glasati samo neki novi papci, za Oslobođenje je kazao poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović.

Već ranije šefica SDS-ovog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević je poručila da u ovoj stranci neće biti papaka. Svoj glas u Parlamentu za akcize ne da ni predsjednik DF-a Željko Komšić. Umjesto pokušaja vladajućih stranaka da ovim obezbijede finansiranje predizborne kampanje, očekuje pravičniji zakon, ali i raspodjelu sredstava.

- Pogledajte dionice puteva koje hoće da grade i sve će vam biti jasno, a nemamo namjeru ni spašavati Dodika kojem je jedino stalo da pokrpi budžetske rupe, napomenuo je Komšić.

Iz BPS-a su ponovili ranije stavove da prvo očekuju odgovor gdje su u proteklih 20 godina trošene pare od akciza.

- Ako je UIO u izvještaju prikazao da je prikupljeno osam milijardi maraka, pa ako smo kroz naknade za registracije izdvojili još nekoliko milijardi, gdje su pare, gdje su kilometri puteva, upitao je ponovo Zaim Backović, zastupnik ove stranke.

Ništa novo ni u SDP-u, kaže državni poslanik Saša Magazinović. Ponovio je kako postoji spremnost njegove stranke da razgovara o nekom novom prijedlogu, ali da takav još nisu vidjeli.

Trenutno se stvara utisak da su za povećanje akciza najzainteresovaniji SDA i SNSD, te šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Kako stvari stoje, Wigemark je na sebe preuzeo ubjeđivanje SBB-a, koji je nakon podrške uvođenju akciza značajno revidirao stav. Ručak, bar za javnost, nije dao konkretan rezultat.

- Mi smo puno rizikovali braneći stav da su akcize potrebne. Čini mi se da je potrebno neke stvari dopuniti, posebno kako bi se razbila stigma o potrošenim milijardama maraka, rekao je Mirsad Đonlagić iz SBB-a.

Da nešto treba mijenjati, ranije je nagovijestio i lider HDZ-a Dragan Čović, dok Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, kaže da ova stranka ili bar njen veći dio i dalje podržava uvođenje akciza, jer se time jača država.

Plavi dizel

- Ako je samo cilj da se dobije kredit, mislim da je to onda upitno. Povećanje akciza moraju pratiti i mjere zaštite građana, prije svega plavi dizel, za Oslobođenje je rekao Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u PSBiH.

Zvanično, EU i dalje povećanje akciza vidi kao jedini kolateral za nove kredite BiH. Nezvanično, komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn vlastima je jasno stavio do znanja da gorivo u BiH ne može biti najjeftinije u Evropi.

Većina naših sagovornika sumnja da je Hahn kao iskusan političar mogao direktno dati takvu sugestiju. Ako jeste, poručili su da bi se EU onda trebala pobrinuti da građani BiH u svim segmentima života prate evropski standard.