loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
SDA: Dodikov rasizam mora se kazniti
još 25 min. čitanja
četvrtak
13. Juli 2017.

SDA: Dodikov rasizam mora se kazniti

Pozivamo Tužilaštvo BiH da hitno analizira Dodikovu izjavu i poduzme konkretne korake, kazao je Bakir Izetbegović
SDA: Dodikov rasizam mora se kazniti
Kolegij SDA: Dodikove izjave su šovinističke i opasne

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sinoćnje sjednice Kolegija te stranke, kazao je da su zauzeli stav da će od institucija BiH i međunarodne zajednice tražiti konačno poduzimanje koraka u vezi s izjavama predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Istakao je da su posljednje izjave u javnosti, kao i ranije, pune mržnje sa šovinističkim pogledom na Bošnjake. Na sjednici je najoštrije osuđena izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika da "Bošnjaci ponovo okupiraju Podrinje".

- Radi se o vrlo opasnoj, šovinističkoj izjavi koja u sebi sadrži sve elemente raspirivanja nacionalne, vjerske i etničke mržnje. Navedenom izjavom direktno se opravdava progon Bošnjaka, zločini, genocid i pokušava spriječiti njihov povratak. Također, tražimo od svih institucija da stanu u zaštitu povratnika. Navedena izjava predstavlja direktnu prijetnju Aneksu 7 i cijelom Dejtonskom sporazumu. Stoga tražimo da reagira i Vijeće za implementaciju mira, saopćeno je iz SDA.

Naglasio je da Dodik osim što nagrađuje ratne zločince, zabranjuje osnovna prava Bošnjacima i Hrvatima, povratnicima u RS.

- To nijedan civiliziran čovjek ne bi trebao da ima, a kamoli predsjednik jednog entiteta koji treba da sve građane tretira kao jednake. To je izazivanje rasne mržnje, to je kažnjivo zakonom, to je podrivanje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Izetbegović.

- Pozivamo Tužilaštvo BiH da hitno analizira ovu izjavu i poduzme konkretne korake, kazao je.

Sinoćnja sjednica Kolegija SDA je bila u funkciji pripreme sjednice Predsjedništva Stranke koja će se održati 18. jula i sjednice Glavnog odbora planirane za 27. juli ove godine.