loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
SDA: Nećemo prihvatiti HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona
još 25 min. čitanja
utorak
18. Juli 2017.

SDA: Nećemo prihvatiti HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

- Zakon će se možda usvojiti na sjednici Doma naroda, a vrlo teško na Predstavničkom domu zbog poznatog raspoloženja političkih stranaka prisutnih u Predstavničkom domu, kazao je Halid Genjac, v. d. generalnog sekretara SDA, o izmjenama Izbornog zakona koje se sutra trebaju naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda
SDA: Nećemo prihvatiti HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona
/Zinaida Đelilović

- Ključna tačka sjednice Predsjedništva SDA su prioriteti o radu Vijeća ministara BiH i radu Vlade FBiH, o čemu će izvijestiti predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić, kazao je novinarima uoči sjednice Predsjedništva Halid Genjac, v. d. generalnog sekretara SDA.

image
/Zinaida Đelilović

- Osim toga, razgovarat ćemo i o aktuelnoj političkoj situaciji i o svim kontroverzama na političkoj sceni, uključujući i rad parlamentarnih većina i odnose unutar njih, a nakon toga ćemo analizirati 70-ak tribina koje smo održali tokom juna i jula, kazao je Genjac.

Genjac je odgovorio i na pitanje kakav se prijedlog SDA može očekivati vezano za izmjene Izbornog zakona, s obzirom na to predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uporno tvrdi da će njegov prijedlog biti usvojen.

- Danas smo na pisarnicu Parlamentarne skupštine dobili odluku Ustavnog suda, čime su ispunjeni uslovi da se na sutrašnju sjednici Doma naroda stavi na dnevni red prijedlog Kluba Hrvata i o tome ćemo se sutra izjašnjavati. Teško je predvidjeti ishod, međutim, ukoliko se usvoji u Domu naroda, takav prijedlog ide na Predstavnički dom, gdje je pitanje da li će biti u redovnoj ili hitnoj proceduri, da li će biti amandmana i da li će biti većina, kazao je Genjac, istakavši, da bi, prema njegovim procjenama, zakon mogao biti usvojen na Domu naroda.

image
/Zinaida Đelilović

- Zakon će se možda usvojiti na sjednici Doma naroda, a vrlo teško na Predstavničkom domu zbog poznatog raspoloženja političkih stranaka prisutnih u Predstavničkom domu. Ukoliko zakon ne bude usvojen, mi u parlamentarnu proceduru dostavljamo zakon koji je naša grupa eksperata sačinila i oni će također imati svoju parlamentarnu proceduru. SDA neće podržati izmjene Zakona iz razloga koje smo naveli u apelaciji, a to je da je to zakon destruktivan za vitalni interes Bošnjaka u sva tri elementa: izbor Predsjedništva, broj delegata i izbori za Mostar. On je, prema našoj ocjeni, neprihvatljiv i zato ga nećemo podržati, poručio je Genjac.