loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Sejari nije kriv za propuste vlasti KS-a
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Sejari nije kriv za propuste vlasti KS-a

Firma Sejari dokumentovala je činjenice zbog kojih ne prolaze tenderi za nabavku minibusa u Sarajevu
Sejari nije kriv za propuste vlasti KS-a
Predstavnici Sejarija: Samo želimo jednake uslove/Senad Gubelić

Navodno su u Tuzlu stigli turistički autobusi koji nisu primjereni za gradski prevoz putnika

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, prema tvrdnjama iz firme Sejari, još nikada nije okončalo tender iz avgusta ove godine za nabavku 12 minibusa za potrebe Grasa.

- Mi smo u devetom mjesecu predali ponudu, ali je otvaranje tendera odgođeno. Taj tender je još u toku, dakle još ga niko nije oborio ili poništio, pa ni kompanija Sejari,​ istakao je direktor Sejarija Hasan Sarajlija.

Favoriti

Imajući u vidu ove činjenice, u Sejariju su bili iznenađeni odlukom uprave KJKP Gras da realizuje nabavku 25 minibusa, ali bez tendera. Prema riječima Sarajlije, pravni tim ove firme je uložio žalbu, smatrajući da Gradski saobraćaj krši zakon, nakon čega je odluka povučena. Ostalo je otvoreno pitanje da li je u Tuzlu već dovezen jedan broj minibusa iako procedura nije okončana. Navodno su se na društvenim mrežama pojavile fotografije koje su vidjeli u Sejariju, ali nisu mogli tvrditi da su to autobusi namijenjeni Grasu, iako je riječ o vozilima proizvođača Otokar, koji se sve vrijeme favorizuje. Dokaz je i prihvaćanje žalbe Sejarija na prvi tender s početka 2016, u kojem je njihov model autobusa bio diskriminiran po desetak karakteristika. ​Novinarima su pokazali i dokumentaciju iz koje se vidi da je jedan tender oboren nakon žalbe zastupnika te firme. Na ponovnom je pobijedio Sejari.

image
Minibusi stigli, nema potvrde da li su namijenjeni Grasu/

- Sve je bilo spremno da do Nove godine stignu vozila, ali je zbog žalbe druge firme tender poništen, kaže Sarajlija.

Interesantnim smatra da je Sejari pobijedio jer je imao bolje rokove isporuke vozila, a što će se u novim tenderima manje bodovati, čime se opet išlo u korist konkurenciji. Naveli su i kasnije odluke po njihovim žalbama o favorizovanju u tenderima jednog proizvođača.

Žalba na tender Općine Stari Grad je u Uredu za žalbe prihvaćena, dok je za identičan tender Ministarstva saobraćaja KS-a mjesec kasnije odbijena. Prema priloženoj dokumentaciji, Općina nikad nije ponovila tender, a svoj je Ministarstvo saobraćaja poništilo uz obrazloženje da nijedan ponuđač nije kvalifikovan.

Pravo i zakon

Iz Sejarija su ponovili da samo žele ravnopravan tretman, podsjećajući na to da su oni firma u vlasništvu njemačkog holdinga kojem su kao stranom investitoru veoma važni pravna sigurnost i zakonito poslovanje.