loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Šepić uputio poziv mladima da zajedno grade evropsku BiH
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Šepić uputio poziv mladima da zajedno grade evropsku BiH

Kao jedan od prioriteta djelovanja Nezavisni blok utvrdio je novi partnerski odnos sa bh. dijasporom i zajednički rad i pristup izgradnji zemlje, navodi se u saopštenju stranke
Šepić uputio poziv mladima da zajedno grade evropsku BiH
Senad Šepić sa predstavnicima bh. dijaspore u Beču

Predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, na poziv bh. organizacija iz Austrije, boravio je u Gracu, Lincu, Velsu i Beču gdje se susreo sa velikim brojem bh. državljana koji rade i žive u ovoj zemlji. Nezavisni blok utvrdio je kao jedan od prioriteta djelovanja – novi partnerski odnos sa bh. dijasporom i zajednički rad i pristup izgradnji zemlje. Nova politika i odnos u formi prezentacije 12 mjera za poboljšanje trenutnog stanja i uključivanje bh. dijaspore - od usvajanja sistemskih zakona o dijaspori i državne strategije razvoja i izgradnje novog pristupa, ukidanja aktivne registracije i olakšavanja glasanja za naše građane koji žive van BiH, osiguravanja poreskih olakšica za investiranje, programa zaštite jezika i kulture naroda BiH, sporazuma o dvojnom državljanstvu do otvaranja novih traka na graničnim prelazima i smanjenju gužvi prilikom preuzimanja putnih i drugih isprava, do osnivanja Stručnog savjeta bh. dijaspore koji će okupljati najbolje i dokazane stručnjake porijeklom iz BiH a koji danas žive u inostranstvu, navodi se u saopštenju Nezavisnog bloka.

U sklopu posjete Austriji, Šepić je u Beču, na poziv Bosanskohercegovačko-Austrijske omladine, održao predavanje na temu ''BiH na putu u Evropsku uniju'' gdje je pozvao mlade i uspješne ljude da se vrate u BiH, da preuzmu najznačajnije pozicije i pomognu u izgradnji razvijene i evropske BiH.

- Naša dijaspora je veliki potencijal za izgradnju BiH. Vidimo ih kao partnere i želimo ih uključiti u sve procese donošenja odluka. Za najistaknutije predstavnike dijaspore osigurat ćemo dio mjesta na našim izbornim listama, a pozivam sve naše državljane koji žive vani, a posebno mlade, obrazovane ljude koji žele da se vrate u BiH, da znaju da su im vrata u Nezavisnom bloku otvorena da zajedno promijenimo i pokrenemo BiH za sve nas i generacije koje dolaze - izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.