loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Sjednica NSRS-a završena bez prisustva opozicije: Zatražena smjena Čubrilovića
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Sjednica NSRS-a završena bez prisustva opozicije: Zatražena smjena Čubrilovića

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a večeras je razriješila dužnosti glavnog revizora Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a Duška Šnjegotu i njegovog zamjenika Darka Pejića
Sjednica NSRS-a završena bez prisustva opozicije: Zatražena smjena Čubrilovića
/

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a večeras je, bez prisustva opozicije, završila zasjedanje Narodne skupštine i razriješila dužnosti glavnog revizora Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a Duška Šnjegotu i njegovog zamjenika Darka Pejića.

Šnjegota i Pejić podnijeli su ostavke 31. augusta, odnosno stavili na raspolaganje svoje mandate parlamentu RS-a, koje su večeras i prihvaćene na sjednici parlamenta, kojoj ne prisustvuju poslanici opozicije.

Glavni revizor

 

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je nedavno najavio smjenu glavnog revizora RS-a Duška Šnjegote, koga je optužio da pokušava da raznim tendecioznim informacijama uvede javnost u zabludu u vezi s određenim činjenicama.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je nedavno objavila konsolidovani finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS-a za 2016., u kojem je navedeno da je nepokriveni deficit budžeta RS-a iznosio najmanje 175,6 miliona KM, a da su budžetski korisnici stvorili za najmanje 118 miliona KM veće obaveze od raspoloživih sredstava, što vlast u RS-u osporava.

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini, bez prisutva opozicije, večeras su okončali raspravu o svih 18 tačaka dnevnog reda.

Kako je na početku zasjedanja rekao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, sjednica se održava u maloj sali Narodne skupštine zbog fizičkog onemogućavanja održavanja sjednice u plenarnoj sali.

Zasjedanju su na početku prisustvala 52 narodna poslanika od 83 koliko ih ukupno broji Narodna skupština. Opozicioni parlamentarci su ostali u zgradi Narodne skupštine, ali nisu mogli prići maloj sali gdje su zasjedale njihove kolege iz SNSD-a, DNS-a, SP-a, nekoliko samostalih poslanika i iz Koalicije "Domovina".

Opozcionarima nije omogućeno da prisustvuju zasjedanju, jer im je Čubrilović izrekao mjeru udaljenja sa sjednice zbog fizičkog sprečavanja rada parlamenta, jer na dnveni red nije uvršten revizorski izvještaj o stanju budžeta RS-a za 2016, na čemu su insistirali.

Poslovnikom je definirano da su mogli uložiti prigovor tri minuta nakon što im je kolektivno izrečena kazna.

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a najavila je da će osporiti sve akte usvojene danas u entitetskom parlamentu bez njihovog prisustva, jer smatraju da je to bilo nelegitimno zasjedanje.

Smjena Čubrilovića

Nakon što je vladajuća većina bez prisustva opozicije okončala skupštinsko zasjedanje, predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao novinarima da će uputiti zahtjev za smjenu predsjednika i generalnog sekretara parlamenta, Nedeljka Čubrilovića i Marka Aćića.

- Oni trebaju da odu kako bi spasili obraz parlamentu. Naša politička borba se nastavlja, od danas više ništa neće biti isto u parlamentu u narendom periodu. Odlučni smo da istrajemo do kraja, sačuvamo RS i njen parlament na odgovoran i dostojanstven način - rekao je on.

Najavio je da će narendih dana razgovarati s građanima i na otvorenom držati parlamentarni sat i ukazivati na loš rad vlasti te da će biti prisutni na narednim sjednicama, jer neće dozvoliti da “vladajuće stranke otimaju parlament”, ali su protiv nasilja i obračuna.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić negodovao je zbog prisustva velikog broja pripadnika policije tokom današnjeg zasjedanja parlamenta, kojem nisu prisutvovali poslanici stranaka opozicije.

- Njima je to naređeno i moraju da poštuju naredbe, ali je ovo jedinstven primjer u Evropi da u vrijeme zasjedanja parlamenta policija reguliše red u Narodnoj skupštini - rekao je Čavić.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica je rekao “da nije mogao da pretpostavi u šta će se pretvoriti vlast Milorada Dodika”.

Tvrdi da je “u RS-u na sceni tiranija, da postoji režim u RS-u, oni koji ga se plaše i oni koji će se protiv njega boriti, jer svaki režim ima svoj kraj”.

Obraćanje lidera opozicije uslijedilo je po okončanju sjednice parlamenta RS-a, na kojoj je vladajuća većina i još jedan broj drugih poslanika za pet sati razmotrilo i glasalo o svim tačkama dnevnog reda.