loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Studentski centar Mostar pomaže oboljelim od Down sindroma
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Studentski centar Mostar pomaže oboljelim od Down sindroma

Potpisan ugovor o saradnji s ciljem "shvatanja" zaposlenja osoba oboljelih od ovog sindromom
Studentski centar Mostar pomaže oboljelim od Down sindroma
Ugovor potpisan na obostrano zadovoljstvo

Direktor Studenskog centra Mostar Dragan Mikulić i predsjednik Udruženja Down sindrom Igor Ledić, potpisali su danas ugovor o saradnji s ciljem "shvatanja" zaposlenja osoba oboljelih od ovog sindromom. Potpisivanju je prisustvovala i Darija Delić, pripravnica u Studentskom centru Mostar, inače jedna od prvih zaposlenih osoba s Down sindromom u BiH.

- Radila sam u uredu, u kuhinji i vešeraju. Volim praviti kolače i jela, kako bih sve počastila, kazala je zadovoljna Daria.

Direktor Studentskog centra Mostar istakao je da je uprava Centra odlučila svake godine izlaziti u susret djeci s Downovim sindromom, a dotakao se i dosadašnjeg angažmana Darije Delić.

- Ona će imati sva svoja prava, osobni dohodak i topli obrok. Ne zna koliki je taj iznos, ali je iznad prosjeka jedne federalne plaće. Ako znamo da je jedna prosječna plaća 840 KM, Darija će imati više, rekao je Mikulić.

Predsjednik Udruženja oboljelih od Down sindroma, Igor Ledić objasnio je da je status osoba s Down sindromom u BiH jako loš te da je sporazum veliki korak naprijed u njihovom zapošljavanju kao i zapošljavanju osoba s invaliditetom.