loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Trasa Sarajevo - Beograd mora uključiti Goražde
još 25 min. čitanja
srijeda
15. Novembar 2017.

Trasa Sarajevo - Beograd mora uključiti Goražde

Ova regija je suočena sa problemom odsustva ključnih infrastrukturnih projekata, što utiče na nepovoljnu demografsku situaciju, zaključak je sa skupa održanog u Goraždu
Trasa Sarajevo - Beograd mora uključiti Goražde
Sa jučerašnjeg sastanka u Goraždu

Najbolja ruta autoputa je Sarajevo - Goražde - Višegrad - Kotorman - Donje Vardište

Goražde je nesporno centar regije i ne smije biti zaobiđeno, poručeno je utorak sa skupa na kojem je razgovarano o trasi autoputa Sarajevo - Beograd, a koji su organizovali premijer BPK-a Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Skup je održan u zgradi Gradske uprave Goražda, a prisustvovali su mu predstavnici građana iz regije i niza lokalnih zajednica.

Prosperitet regije

Pisanim putem je poslana poruka svima onima koji odlučuju u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, da put o kojem se govori svakako treba da bude onaj koji će proći kroz Goražde, odnosno BPK i Višegrad.

- Ova regija je suočena sa značajnim problemom odsustva ključnih infrastrukturnih projekata, što u većem obimu, pored potencijala kojima raspolaže, utiče na nepovoljnu demografsku situaciju i zaostatak u razvoju u odnosu na druge sredine.

Autoput Sarajevo - Beograd mora proći ovom regijom, kao doprinos realizaciji utvrđenih koridora i podizanju prosperiteta regije, što bi omogućilo dalji održivi razvoj i dobrobit svih građana. Tražimo da se na osnovu pomenutog opredjeljenja odmah pristupi izradi studija i projektne dokumentacije. Potrebno je da svi predstavnici građana zajednički i pojedinačno poduzmu sve aktivnosti na zastupanju potrebe da trasa ceste Sarajevo - Beograd obuhvati ovaj region, rečeno je na skupu.

Premijer BPK-a Emir Oković naglasio da su svi izneseni stavovi i argumenti relevantni i jako bitni u donošenju buduće odluke.

Umiješala se politika

- U principu, srž zaključaka je, prije svega, sugeriranje na ukupno stanje u regionu. Stiče se dojam da je ova regija zapostavljena kada su u pitanju infrastrukturni projekti, što podrazumijeva da trasa Sarajevo - Beograd mora uključiti ovaj prostor, naglasio je Oković.

Gradonačelniku Goražda Muhamedu Ramoviću je žao što na sastanak nisu došli predstavnici iz Federacije i BiH, što pokazuje, kako je naglasio, “da se politika mnogo umiješala kada je u pitanju ova tema, a realnost i činjenice trebaju biti ispred svega”.

- Mi smo danas donijeli zaključke koji će biti proslijeđeni na sve odgovarajuće adrese i jako mi je drago što smo svi bili složni i jednoglasni. Evo šanse sada Sarajevu, Banjoj Luci i Beogradu da isprave grešku prema Podrinju, Sandžaku kao i dijelovima tromeđe Crne Gore, Srbije i BiH, podvukao je Ramović.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Užica Nemanja Nešić, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Muamer Zukorlić i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije Sulejmen Ugljanin.