loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
U aprilu gradnja eko-kuće na Smetovima
još 25 min. čitanja
nedjelja
14. Januar 2018.

U aprilu gradnja eko-kuće na Smetovima

Zenički izviđači, ali i svi oni koji im dođu u posjetu, na Smetovima će moći uživati u kući od prirodnih materijala, koja će imati solarne panele i vjetrenjače
U aprilu gradnja eko-kuće na Smetovima
Edin Šarić: Cilj je da održavanje ne bude skupo / Muhamed Tunović

Krajem aprila ili početkom maja trebala bi početi gradnja eko-kuće na zeničkom izletištu Smetovi kojom će raspolagati Savez izviđača grada Zenice. Ovo je zaključak sastanka održanog u izviđačkom domu na Smetovima, čiji su domaćini bili predstavnici zeničkih izviđača. Obezbijeđena je i glavnina sredstava za projekat koji bi trebao koštati 340.000 KM.

Manje korekcije

Domaćin sastanka bio je Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenica. Sastanku su prisustvovali Armin Mujkić, konsultant gradonačelnika i Danijela Dalmacija-Pavlović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Zenice, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet, komunikaciju i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona predstavljao je ministar Fahrudin Brkić te Sead Čizmić kao pomoćnik ministra i Amra Pojskić, savjetnica.

image

Predsjednik SIG Zenica upoznao je učesnike sa projektom čija ideja datira od 2008. i zamolio ih da se u 2018. godini uradi više na realizaciji, kako od izviđača, tako i od Kantona i Gradske uprave.

image
Ovako bi trebala izgledati eko-kuća na Smetovima

- Došlo je do manjih korekcija projekta u smislu dimenzija. Išli smo na varijantu da spustimo cijenu objekta, da bude jeftiniji za izradu, ali i za održavanje. Što se tiče samih kapaciteta, oni se nisu mijenjali, biće do 50 kreveta, kazao je Šarić.

Armin Mujkić potvrdio je opredijeljenost gradonačelnika Fuada Kasumovića i Gradske uprave da podrže maksimalno izgradnju eko-kuće, dok je Danijela Dalmacija-Pavlović istakla da bi uskoro trebala biti izdata građevinska dozvola. U budžetu Grada Zenica planirano je 100.000 KM, a gradonačelnik je zajedno sa izviđačima potpisao sporazum o namjenskom utrošku tog novca.

Prema riječima ministra Brkića, već tri godine u budžetu Kantona planiraju se sredstva (100.000 KM), ali Vlada ZDK-a nije dala saglasnost za uplatu tog novca na račun Grada, za potrebe izgradnje eko-kuće. Zaključeno je da se sve strane trebaju više angažovati, kako ovaj projekat koji podržava i kompanija ArcelorMittal Zenica ne bi ostao mrtvo slovo na papiru.

image
Kanton još nije prebacio novac

Eko-kuća bi trebala postati edukativno-pokazni školski centar, u potpunosti sagrađen od ekološki prihvatljivih materijala, a na njoj bi bili instalirani svi poznati alternativni načini korištenja energije (solarna, vjetrenjače, ekološka septička jama).

Botanički vrt

Prvi čovjek SIGZ-a je objasnio da će kuća, pored toga što će služiti za smještaj izviđača, za boravak djece u prirodi, edukacije mladih, za nevladine organizacije iz Zenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine, biti centar u kojem će se djeci pokazati istinska eko-kuća koja bi pored tih prirodnih materijala imala ugrađene solarne panele za korištenje sunčeve energije, vjetrenjače i postavljenu jednu malu teleskopsku stanicu, tako da se upotpuni doživljaj djeci za vrijeme boravka na toj lokaciji koja se nalazi na hiljadu metara nadmorske visine. Trebao bi se urediti i botanički vrt u blizini i u nekoj daljoj fazi razvoja baby ski-lift dužine stotinjak metara.