loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
U BiH najveći problem mainstream radikalne ideologije
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

U BiH najveći problem mainstream radikalne ideologije

Na javnoj diskusiji u Američkom kutku profesori Izet Beridan i Nerzuk Ćurak govorili na temu radikalizma, ekstremizma u BiH i u svijetu
U BiH najveći problem mainstream radikalne ideologije
/Didier Torche

Profesori na Fakultetu političkih nauka Izet Beridan i Nerzuk Ćurak večeras su na javnoj diskusiji u Američkom kutku u Sarajevu govorili na temu radikalizma, ekstremizma u BiH i u svijetu, te kako ih prevenirati i doprinijeti globalnom miru.

image
/Didier Torche

Ekstremizam i radikalizam koji smo preživjeli na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih godina doprinio je razvoju radikalizma u cijelom svijetu, istakao je Beridan dodajući da je to vidljivo u islamskom svijetu zbog situacije u kojoj su se našli muslimani u BiH, ali i radikalne politike koje su nastavile svoje djelovanje i doprinose radikalizaciji Evrope. Dodao je da danas imamo političke vođe koji zdušno komuniciraju s radikalnim partijama u Francuskoj, Poljskoj, Austriji.

Beridan priznaje da je pogriješio u procjeni koju je iznio u toku rata misleći da će BiH biti užasan prostor za život, zbog osveta koje su, kako je on mislio, biti posljedica zločina koji su se desili. Dodaje da većina ljudi koji na ulici prepoznaju zločince, očekuju pravdu od sudova.

"Radikalizam je politički akt koji nastaje na ideologiji koju zacrta određeni politički cilj i uspjeva u onoj mjeri u kojoj se radikalizuju pristalice. Deradikalizacija je dug proces gdje omladinu treba učiti onom šta jeste mir.

image
/Didier Torche

Nadam se da su oligarhije koje su na vlasti ustanovile da ratovima više ne mogu postići svoj cilj, a za ostale nivoe radikalizma valja nam se boriti od nevladinog sektora preko politike, diplomatije, međunarodnih organizacija koje trebaju vršiti pritisak na radikalne pokrete i nosioce radikalnih ideologija", ističe Beridan.

Uništavanje država poput Libije, Iraka doprinose razvoju radikalizma i terorizma u svijetu kaže Beridan dodajući da se rat u Siriji ne bi dogodio da nije bilo uticaja izvana. Dodaje da su to države koje su žrtve svojih vođa koji vladaju po 40 godina i prenose mandat sinu ili rođaku. Kad takva vlast zasmeta velikim silama, one pokrenu unutarnje procese u zemlji i dođe do revolucija.

Nerzuk Ćurak naglašava da su u samoj BiH najveći problem mejnstrim radikalne ideologije - one radikalne ideologije koje su već dvije decenije na vlasti.

image
/Didier Torche

"Suočeni smo s procesom instrumentalizacije deradikalizacije od strane aktivnih djelatnih politika koje po mom uvidu nužno treba deradikalizovati jer ovu zemlju vode u haos i beznađe", ističe Ćurak.