loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Počeo samit u Sofiji: Evropi treba stabilan zapadni Balkan
još 25 min. čitanja
četvrtak
17. Maj 2018.

Počeo samit u Sofiji: Evropi treba stabilan zapadni Balkan

Austrijski premijer Sebastian Kurz  je poručio da njegova zemlja podržava napredak svih država regije te da će on biti nastavljen i tokom austrijskog predsjedavanja Unijom
Počeo samit u Sofiji: Evropi treba stabilan zapadni Balkan
Angela Merkel/EPA

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan počeo je jutros u glavnom gradu Bugarske. Samit, od Soluna 2003. godine, okuplja šefove država i vlada 28 država članica Evropske unije te šest država zapadnog Balkana.

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Evropski lideri su jutros pri dolasku u Nacionalnu palaču kulture u Sofiji, gdje se održava skup, pružili snažnu podrušku nastavku integracije zapadnog Balkana. Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da "zarad mira i sigurnosti, Evropi treba stabilan zapadni Balkan sa dobrim ekonomskim razvojem".

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn je pri dolasku podsjetio da je EU usvojila novu strategiju proširenja koja potvrđuje evropsku perspektivu.

- To znači da svaka država mora uraditi svoju zadaću. Iskoristimo ovaj trenutak kako bi ostvarli odlučan napredak na evropskom putu, rekao je Hahn.

Austrijski premijer Sebastian Kurz je poručio da njegova zemlja podržava napredak svih država regije te da će on biti nastavljen i tokom austrijskog predsjedavanja Unijom.

Švedski premijer Stephan Lofven naveo je da će biti razgovora o sigurnosti i migracijama.