loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Udomljavanje pred izbore
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Udomljavanje pred izbore

Na optužbe o zapošljavanju stranačkih vojnika na već popunjena mjesta, iz Demokratske fronte odgovaraju kako ih udara opozicija, ali i “dvije trećine SDA”
Udomljavanje pred izbore
Ekrem Prošić Maršal: Kod nas nema korumpiranih

Po ustaljenom receptu, tokom izborne godine u javnim ustanovama Unsko-sanskog kantona dolazi do promjena upravljačkih struktura. Pritom je sve više iskazane sumnje u stranačka zapošljavanja, izmišljanje radnih mjesta i novih opterećenja budžetskih korisnika.

Dvoje na jednoj stolici

Tim povodom se oglasio SDPUSK-a, iz kojeg tvrde da su na djelu hitne procedure i čistke u kantonalnim ustanovama, gdje se na silu stvaraju “prostori” za zapošljavanje i imenovanje podobnih poslušnika, prijatelja, bliže i dalje rodbine, uključujući i tazbinu, a konkursi su postali obična farsa sa poznatim ishodom.

SDP je imenovao sljedeće ustanove, u kojima se dešava ova, nedopustiva praksa: RTVUSK-a, Služba za zapošljavanje USK-a i Dom zdravlja Bihać.

Iz SDP-a su hitno zatražili od Tužilaštva USK-a i inspekcijskih organa da preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti, s obzirom na indicije koje ukazuju na broje nezakonitosti, zloupotrebe ovlasti ili položaja.

Istovremeno, i Regionalni odbor Naše stranke USK-a je javno upozorio na dupliranje radnih mjesta u Zavodu za zapošljavanje.

- Dobili smo jedinstven slučaj da je u Zavodu za zapošljavanje USK-a nedavno uhapšeno 12 osoba zbog različitih zloupotreba. Odmah po hapšenju, oni su suspendirani, a na njihova radna mjesta primljena su nova lica. Međutim, sud je suspenziju proglasio nezakonitom i naložio da se i oni vrate na radna mjesta. Tako smo dobili jednu stolicu i dvije osobe koje će na njoj sjediti, saopćeno je iz Naše stranke.

U ime Naše stranke otvoreno pismo Tužilaštvu uputila je i Šeherzada Delić, tražeći da se ispita “slučaj kriminalnog uplitanja Demokratske fronte u rad Zavoda za zapošljavanje i drugih kantonalnih institucija”.

Odgovor na ove optužbe upućene DF-u zatražili smo od Ekrema Prošića Maršala, predsjednika skupštinskog kluba Fronte.

- Šeherzada Delić koja se oglašava treba da zna da postoje organi koji mogu i trebaju sve provjeriti i treba ljude pustiti da rade svoj posao. Ona navodi Službu za zapošljavanje, gdje su odranije uhapšene te osobe. Nije Fronta učestvovala u hapšenju, podizanju ni odbacivanju optužnica. A ti ljudi su po pravilniku trebali biti suspendovani, ali su opet vratili ljude da sjede na radnim mjestima. Radićemo kako treba, a ako bilo ko iz Fronte počini kriminal, treba da se sankcioniše. Mi nemamo nijednog čovjeka korumpiranog niti koga ko pomišlja na kriminalne radnje, ustvrdio je Prošić.

Maršal ističe da je DF sada na udaru kompletne opozicije i “dvije trećine SDA”. Na pitanje zar DF nije sa kompletnom SDA u partnerstvu, objašnjava: “Jedna trećina SDA funkcionira u vlasti USK-a, a dvije odmetnute trećine napadaju ovu stabilnost koju održavamo. Međutim, mi smo legalisti, prije dvije godine zamoljeni smo da deblokiramo ovaj kanton i nama zahvaljujući već dvije godine sve funkcionira i idu redovne plate. Najlakše je biti opozicija i napadati. Mi smo preuzeli odgovornost i nećemo dozvoliti da institucije stanu, borimo se protiv korupcije koliko god možemo. Mi smo odgovorni i hrabri, mi nismo kukavice.”

SDP nikad nije bio udaljeniji od DF-a, Prošićevu argumentaciju odbacuju, a djela u praksi smatraju štetnim po USK.

Opasno ponašanje

- Šteta koja ovakvim postupanjem nastaje ima nesagledive posljedice. O stepenu korupcije i nepotizma, kao naročito opasnom i društveno neprihvatljivom ponašanju, svjedoče i naši građani. A brojni mladi obrazovani kadrovi gube povjerenje u institucije sistema i sve se lakše odlučuju za odlazak u strane zemlje, poručuju iz SDP-a.

Šeherzada Delić dodaje da je javnost uznemirena, nezadovoljna, rezignirana.

- Svakom građaninu koji je u stanju sagledati političku situaciju u USK-u jasno je da je ovo atak na državu i narod. Ovako se uistinu razgrađuje domovina i podriva državni sistem, smatra Delićka.