loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Udruženje PROI pozvalo Novalića da zaštiti nepušače  
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Udruženje PROI pozvalo Novalića da zaštiti nepušače  

Od premijera Fadila Novalića, između ostalog, se traži da se ovaj javno-zdravstveni zakon zaštiti od manipulacija duhanske industrije, te da se potpuno ograniči upotreba duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima
Udruženje PROI pozvalo Novalića da zaštiti nepušače  
Omogućiti pravo na rad u zdravoj okolini bez duhanskog dima/

Udruženje PROI koje preko 17 godina radi u oblasti javnog zdravstva, iniciralo je građansku akciju slanja pisama premijeru FBIH Fadilu Novaliću, te je i njemu uputilo Otvoreno pismo povodom izjave koja se tiče Nacrta zakona o kontroli duhana, u kojem se objašnjava zašto je značajno i neophodno da se ovaj zakon što prije usvoji.

Apel za slanje pozivnog pisma premijeru Novaliću, poslalo je već u jednom danu, na desetine građana i organizacija, koji, kako navode, za sebe, svoju djecu i prijatelje, žele zdravo okruženje bez duhanskog dima.

Citiramo neke od pisama:

"Kao građanin FBiH i otac dvoje malodobne djece, osjećam potrebu da Vas pozovem da u sklopu dužnosti koje obnašate preduzmete sve, kako bi se usvojio Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH. Krajnje je vrijeme da zaštitimo zdravlje stanovništva, a posebno djece, i ovu oblast uredimo kao zemlje EU, kojoj težimo."

"Spasite nas, sve nas i ako hoćete veće prinose spasite nas duhanskog dima u slastičarni da mogu djecu izvesti na kolače.", "Ovo je civilizacijski izbor! Nadam se da ćete ga napraviti."

Podsjećamo da je u subotu 10. februara održana takozvana "sesija članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH u saradnji sa predstavnicima trgovaca FBiH i Privrednom komorom FBiH sa premijerom FBiH" na kojoj je prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić.

Prepoznati značaj zakona

Na događaju Novalić ističe da je "novi Nacrt posljedica tendencije suzbijanja pušenja ali da će isti izazvati kontroverze i utjecati na rad ugostiteljstva". Također, navodi da "omogućavanje upotrebe duhanskih proizvoda ujedno omogućava razvoj i druge vrste ekonomije, ugostiteljskog sektora".

"Trenutno Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje se nalazi u bitnoj fazi parlamentarne procedure i uskoro će biti upućen u formi Prijedloga. Duhanska industrija se koristi svim dostupnim taktikama da spriječi, modifikuje ili odgodi donošenje ovog novog i sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana u FBiH čije usvajanje ima potencijal da spasi živote i zdravlje hiljada Bosanaca i Hercegovaca. Ovakve tvrdnje ugrožavaju donošenje progresivnih politika za kontrolu duhana. U pismima PROI-a i građana se apeluje da premijer Novalić prepozna značaj Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji građanima pruža maksimalnu zaštitu od svih posljedica na koje utiče duhan i duhanske prerađevine, da radi u korist građana, a ne duhanske industrije, te da se osigura prvenstveno zdravlje svih građana i život bez duhanskog dima u zatvorenim prostorima", ističu u Udruženju PROI.

Podaci raznih istraživanja kada se radi o štetnosti duhana su poražavajući, te je zbog toga bitno što prije usvojiti Zakon, kako bi na adekvatan način zaštitili svoje građane.

Podsjetimo, da su brojna ispitivanja javnog mišljenja, kao i istraživanje koje je krajem 2016. godine proveo Ekonomski institut u Sarajevu uz podršku Udruženja PROI u pet različitih gradova u FBiH pokazalo da preko 70 posto građana, među kojima su i pušači i nepušači podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima i radnim mjestima. Osim toga, preko 69 posto ispitanika smatra da će novi Zakon osigurati zdravije okruženje, naročito kada su u pitanju osjetljive kategorije stanovništva, a preko 62 posto vjeruje da je novi Zakon neophodan u cilju ubrzanja procesa euroatlanskih integracija.

Rad u zdravoj okolini

U pozivnom pismu premijeru Novaliću, između ostalog, od njega se traži da se ovaj javno-zdravstveni zakon zaštiti od manipulacija duhanske industrije, te da se potpuno ograniči upotreba duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima bez mogućnosti bilo kakvih izuzetaka, da se omogući pravo na rad u zdravoj okolini bez duhanskog dima, za sve radnike FBiH uključujući i sve radnike ugostiteljstva, da se djeca i nepušači zaštite od uticaja izlaganja bilo kakvog reklamiranje i promocije duhanskih proizvoda uključujući vidno isticanje na mjestima prodaje, da se uvede adekvatno pakovanje duhanskih proizvoda sa grafičkim upozorenjem po zdravlje i da se osigura ograničena i transparentna interakcija sa duhanskom industrijom, na efektivno reguliranje industrije duhana i njenih proizvoda.