loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Vaše politikanstvo će nas koštati 90 miliona eura
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
18. Decembar 2017.

Vaše politikanstvo će nas koštati 90 miliona eura

Državni parlament ima još dvije sedmice da usvoji Strateški plan ruralnog razvoja. Ako to ne urade, spremni smo da blokiramo čitavu državu, a sljedeće godine račune ćete nam položiti na izborima, stoji u saopćenju koje potpisuje 20 udruženja poljoprivrednika iz čitave BiH
Vaše politikanstvo će nas koštati 90 miliona eura
Poljoprivrednici poručili da ih ništa neće spriječiti da blokiraju cijelu državu/Arhiva

Predstavnici 20 udruženja poljoprivrednika iz čitave Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem kojim, kako navode, "žele izraziti ogorčenje maćehinskim odnosom politike prema poljoprivredi, koji je prošle sedmice, po ko zna koji put, pokazao državni parlament".

- Razumijemo zahtjeve međunarodne zajednice, razumijemo i potrebu za izgradnjom putne infrastrukture. Ipak, smatramo da akcize na gorivo i naftne derivate nisu smijele biti povećane bez da se istovremeno usvoji Strateški plan ruralnog razvoja, pa da se kroz evropske fondove barem djelimično amortizuju posljedice povećanja cijena goriva za poljoprivrednike. Bez ove strategije BiH će u naredne tri godine izgubiti 90 miliona eura bespovratnih sredstava za poljoprivredu a do 2021. bit ćemo potpuno isključeni iz raspodjele EU novca.

Ne možemo vjerovati u dobre namjere političara spremnih da uzmu novac iz džepova građana, dok se istovremeno odriču sredstava od Evropske unije. Ne smijemo vjerovati liderima kojima su usta puna „evropskog puta“ dok istovremeno isti ti lideri potpuno ignorišu šta „evropski put“ znači za, na primjer, poljoprivredu. A znači on, ni manje ni više, nego ulazak u tržišnu utakmicu sa višestruko konkurentnijim evropskim državama. Da opstanemo u tim novim uslovima trebat će nam modernizacija, modernizacije neće biti bez većih ulaganja, a većih ulaganja neće biti bez evropskih fondova.

Poljoprivreda je već godinama žrtva neodgovornog odnosa vlasti. Sa žaljenjem moramo konstatovati da je danas postala i žrtva politikanstva. Ovih izgubljenih 90 miliona eura je iznos koji će poljoprivredni proizvođači platiti za populizam vlasti RS-a koje već godinama uskraćuju svoju saglasnost na sve državne dokumente iz oblasti poljoprivrede, čak i po cijenu potpunog uništavanja naših poljoprivrednih resursa.

No, bit će to i cijena inertnog odnosa svih ostalih stranaka prema ponašanju RS-a. Čast izuzecima, o problemima vezanim za usvajanje strategije nisu do sada progovorili ni federalni političari na čiju smo pomoć i podršku računali.

Ova šansa još uvijek nije izgubljena. Državni parlament ima još dvije sedmice da usvoji Strateški plan ruralnog razvoja. Ovo je ujedno rok koji dajemo bh. političarima se usaglase i da dokažu da njihov cilj nije potpuno gašenje poljoprivrede u našoj zemlji. Ako to ne urade, spremni smo da blokiramo čitavu državu i nemojte se nadati da će nas u tome spriječiti snijeg ili hladnoća.

A već slijedeće godine račune ćete nam položiti na izborima. Sjetit ćemo se tada ko je danas bio uz nas, ko je preko naših leđa skupljao jeftine političke poene, a ko je prema našim problemima ostao potpuno ravnodušan, stoji u saopćenju koje potpisuju:

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH

Seljački savez Federacije BiH

Udruženje poljoprivrednika Vogošća

Udruženje poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona

Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona

Udruženje poljoprivrednika „Razvitak“ Sarajevo

Udruženje poljoprivrednika „Krajina“ Cazin

Udruženje poljoprivrednika „Krajiška zemlja“

Organsko Federacije BiH

Udruženje poljoprivrednika - obrtnika Tuzlanskog kantona

Udruženje poljoprivrednika Goražde

Savez organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona

Udruženja poljoprivrdenika „Agrostočar“ Gradačac

Udruženje poljoprivrednika Ilijaš

Udruženje agronoma Federacije BiH

Federalno udruženje ovčara „Pramenka“

Udruženje poljoprivrednika Hercegbosanske županije

Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH

Savez udruženja pčelara Kantona Sarejevo

Udruženje poljoprivrednika „Kornišon“ Živinice