loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
(VIDEO) Haris Silajdžić: Nisam ja izgubio na izborima 2010, izgubili smo projekat generacije  
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

(VIDEO) Haris Silajdžić: Nisam ja izgubio na izborima 2010, izgubili smo projekat generacije  

Danas bismo imali stotine stručnjaka, istakao je gost Pressinga
(VIDEO) Haris Silajdžić: Nisam ja izgubio na izborima 2010, izgubili smo projekat generacije  
Haris Silajdžić, gost emisije Pressing na N1 televiziji

Bivši član državnog Predsjedništva i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić gostovao je u srijedu u emisiji Pressingu na N1 televiziji. Bio je ovo njegov prvi nastup u medijima, nakon 7 godina.

Na pitanje urednika Amira Zukića da li razmišlja o povratku u politiku nakon izgubljenih izbora 2010. godine, Silajdžić je kazao da 2010. godine nije izbore izgubio on, već je izgubljen "projekat generacije".

- Stvarno ne znam. Zavisi između ostalog i od mojih iskustava koje imam. Ne mogu se ljudi trošiti tek tako. Ličnosti se stavljaju u prvi plan. Nisam ja izgubio na izborima 2010, izgubili smo projekat generacije. A to su bili energetski projekti koji su vrijedili 7 milijardi maraka. I to nikad neću oprostiti ljudima koji su to uradili, to su uradili vrh SDA i vrh SDP-a i neki mediji. Meni je neobjašnjivo da neko može učiniti jednu takvu stvar iz čistog politikanstva. Sedam milijardi maraka, da se ništa ne privatizira. Tako smo rekli investitorima, rekao je Haris Silajdžić.

image
Haris Silajdžić, gost emisije Pressing na N1 televiziji

Gost Pressinga je ukazao na podatke da BiH danas ima veći uvoz električne energije od izvoza.

- Bili bismo među vodećim privredama u regiji. To je bio način apsolutno povoljan za BiH. Ulaganja u te projekte i to ne samo novaca nego i znanja. Danas bismo imali stotine stručnjaka. Dakle, nažalost to nismo uradili. Čitava jedna generacija je kažnjena. Nema dana kada ne mislim na to. Rekli smo, sazovite pres-konferenciju da vidimo koje su to mutne radnje. Sazvali su, ali oni koji su je sazvali nisu došli jer nisu imali šta reći, prisjetio se Silajdžić.

Da li ovo znači da optužete dirtektno za stanje u BiH SDA i SDP?

- Članovi SDA i SDP-a to nisu znali kao ni većina građana, ustvrdio je Silajdžić.

Tihić i Lagumdžija?

- Naravno. Ja sam sjedio s njima i predlagao im. Problem je bio čisto politikanstvo, nažalost. Sada imamo drugi projekat, pripremili smo studiju, jedan mali elaborat o tome kako staviti državnu imovinu u funkciju građana BiH?, odgovorio je Silajdžić.

Ako ste propustili Pressing, pogledajte ga u cijelosti