loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Videonadzor na školama Mostara
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
25. Decembar 2017.

Videonadzor na školama Mostara

Sve škole i objekti Gradske uprave pokrit će se kamerama, a potez vlasti pozdravlja i direktor Medrese Aid Tulek, uz poruku da dodatna zaštita nije naodmet
Videonadzor na školama Mostara
Škola Zalik

Škole u Mostaru i svi objekti Gradske uprave uskoro bi trebali dobiti videonadzor. Grad Mostar nedavno je donio odluku o izboru kompanije Katarina, kao najboljeg ponuđača koji će za cijenu od 192.858,41 KM s PDV-om projekat dovesti do kraja. O videonadzoru u školama govora je bilo i ranije, a na početku tekuće školske godine najavljeno je da će kamere biti postavljene na 30-ak školskih objekata u gradu.

Ranije je načelnik Odjela za društvene djelatnosti Mostara Božo Ćorić najavio da će videonadzor biti postavljen na objekte koji predstavljaju ‘’najveći rizik, odnosno gdje je zabilježeno najviše problema”.

Ideju je pozdravio i kantonalni ministar obrazovanja Rašid Hadžović. Kazao je da i obrazovanje ide ukorak s vremenom i razvojem tehnologije, što olakšava nastavni proces i vannastavne aktivnosti učenika.

- Pozdravljamo inicijativu, tu smo da pomognemo koliko je u našoj moći. Granice se pomjeraju i u tom pravcu trebamo ići dalje kako bi djeca bila sigurnija tokom vremena koje provode u krugu škole, ali i školski objekti zaštićeniji, rekao je Hadžović.

Jedan od najmlađih školskih objekata u Mostaru je onaj Medrese. Na njemu od početka postoji 16 kamera kojima se bilježe svi momenti u zgradi i školskom dvorištu. Iako je Medresa jedna od škola u kojima delinkvencija nije zabilježena, direktor Aid Tulek kaže da je videonadzor dosad dao rezultate i da ga je poželjno imati na svim školskim objektima u gradu.

- Inicijativa postoji još od ubistva Đanija Balića i drago mi je ako će projekat uskoro zaživjeti. Videonadzor je dobra ideja, ne samo zbog delinkvencije već i zbog zaštite školskog objekta, rekao je.