loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Zajednički ciljevi i zadaci u reformi obrazovanja
još 25 min. čitanja
utorak
13. Mart 2018.

Zajednički ciljevi i zadaci u reformi obrazovanja

Udruženje poslodavaca FBiH organiziralo okrugli stol "Dualno obrazovanje - učenje temeljeno na radu" na kojemu su sudjelovali predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja, škola i kompanija
Zajednički ciljevi i zadaci u reformi obrazovanja
/Angelina Šimić

Udruženje poslodavaca FBiH danas je u Sarajevu organiziralo okrugli stol o temi "Dualno obrazovanje - učenje temeljeno na radu" s ciljem da se putem dijaloga s nadležnim institucijama vlasti otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima vezanim za reformu obrazovanja.

Isabel Rapp, projekt menadžer GIZ-ova (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) stručnog obrazovanja u BiH, uvodničarka na okruglom stolu, kazat će da je svrha i cilj da predstave suštinu dualnog obrazovanja u kojem je više komponenti (poduzeća, škole, obrazovni sistem), gdje svi ti elementi sistema rade vrlo usko jedni s drugima.

Ovdje je, ustvari, namjera da se ove dvije komponente, privatni i javni sektor, dovedu na jedno mjesto i razmjene iskustva. Dakle, s jedne strane imamo obrazovnu politiku, škole i ministarstva, a s druge strane imamo privatni sektor. S ovim sastankom mi želimo da spojimo ta dva elementa."

Isabel Rapp, pojasnit će da se ne radi o tome da "njemački sistem transportujemo ovdje u BiH, već se radi o tome da naučimo nešto iz tog sistema i da vidimo koji su njegovi elementi prikladni za ovo okruženje."

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja, škola i kompanija.