loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Zvizdić kod pape Franje: BiH treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Zvizdić kod pape Franje: BiH treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa

Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bisne i Hercegovine
Zvizdić kod pape Franje: BiH treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH izrazio zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna 2015

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića.

Tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni I Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje Bosni i Hercegovini doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota.

Podrška svim narodima BiH

Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.

image
Svečani doček

”Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostao je urezan u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, saradnje razvoja i tolerancije", rakao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao papu Franju sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama. Zahvalio se na govoru koji je papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva u Evropskoj uniji, zemljama sa područja Zapadnog Balkana. Istaknuo je da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio evropske porodice i da o tom pitanju u BiH postoji potpuni kosenzus naroda i građana koji u njoj žive

Papa Franjo je rekao da Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Evropsku uniju. Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bisne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić i papa Franjo su razgovarali i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjenicom da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog Ugovora.

Predsjedavajući Zvizdić je papi Franji poklonio Povelju Kulina-bana, najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne i dokaz bosanske državnosti. Povelja je nastala prije 828 godina ili 29.avgusta 1189.godine, kao pravni zapis kojim se reguliraju trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike.

“Koliki je značaj Povelje Kulina-bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra “rodnim listom bosanske državnosti.”rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić. Uz Povelju Kulina-bana, poklonio je i knjigu “Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini”.

image
Razmijenjeni pokloni

Ova velika monografija napisana je, paralelno na četri jezika i podijeljena je na oblasti kulture, religije, etnografije, saobraćaja, militarija itd. Knjiga sadrži 1.800 unikatnih razglednica iz austrougarskog perioda Bosne i Hercegovine, odnosno s ktraja 19. i početka 20.stoljeća. Monografija Svjetlost Evrope u Bosni I Hercegovini na dostojan i seriozan način predstavlja njeno kulturno-historijsko naslijeđe i na jednom mjestu objedinjava sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu Bosne i Hercegovine.

Medaljon Anđela mira

Papa Franjo je predsjedavajućem Zvizdiću poklonio medaljon Anđela mira kojeg je uradio rimski umjetnik Guido Veroi i koji predstavlja savremene izazove: spaja sjever i jug i harmonizira ih,dok se sa druge strane bori sa svim razarajucim silama kao sto je eksploatacija, novi oblici kolonijalizma, nepovjerenje, predrasude, beskompromisnost i ravnodusnost.

Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti Bosnu I Hercegovinu.

image
Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom

Nakon susreta s papom Franjom, predsjedavajući Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom.

image
Predsjedavajući Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti BiH/
image
Papa Franjo i Denis Zvizdić/