loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Zvizdić: Niže razine vlasti opstruisale su rad Vijeća ministara BiH
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Zvizdić: Niže razine vlasti opstruisale su rad Vijeća ministara BiH

Nismo nailazili često na razumijevanja na nižih razina, ali smo očuvali međusobno poštovanje unutar Vijeća ministara, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH 
Zvizdić: Niže razine vlasti opstruisale su rad Vijeća ministara BiH
Zvizdić sa ministrima/Damir Ćumurović

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas pres-konferenciju povodom tri godine rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

Govoreći o brojnim postignućima, kazao je da je ostvaren je i značajan napredak na putu ka EU, pri čemu je izbjegnuta situacija da se svaka tema maksimalno politizira. Govoreći o NATO-u, Zvizdić je naglasio da postoji konsenzus u vezi aktivacije MAP-a te da niko iz Vijeća ministara nije govorio o članstvu u NATO-u.

- Kada dođe vrijeme za to, mi ćemo ozbiljno diskutovati i nadam se postići konsenzus. BiH aktivno učestvuje u brojnim misijama, ali ono što je najvažnije je da smo naslijedili teško stanje. Skoro nijedna od 63, odnosno sad 57 lokacija nije bila uknjižena. Zahvaljujući vrlo izraženoj agilnosti i radu Ministarstva odbrane uspjeli smo uknjižiti preko 30 lokacija, tačnije 33. Uistinu očekujemo da će doći do aktivacije MAP-a za Bosnu i Hercegovinu, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Dodao je i da se Vijeće ministara suočavalo sa brojnim opstrukcijama

- Neki materijali i odluke su čekale više mjeseci, kao što je mehanizam koordinacije ili Strategija energetskog sektora- uvijek na nižih nivao vlasti. Čekamo nekada mjesecima, sedmicama i danima pozitivna mišljenja. Nismo nailazili često na razumijevanja na nižih razina, ali smo očuvali međudosobno poštovanje unutar Vijeća ministara, zaključio je Zvizdić.