loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
10 optuženih koji su uhapšeni u akciji Treska želi sporazum s Tužilaštvom
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

10 optuženih koji su uhapšeni u akciji Treska želi sporazum s Tužilaštvom

Prije početka suđenja optuženim dilerima uhapšenim u akciji Treska, većina ih je sklopila ili je u fazi sklapanja sporazuma o priznanju krivnje
10 optuženih koji su uhapšeni u akciji Treska želi sporazum s Tužilaštvom
Počelo suđenje optuženim koji su uhapšeni u akciji Treska/Ivan Sebalj

Suđenje Mirzi Tantuli i još 12-oro optuženih za dilanje droge, a koji su uhapšeni u akciji Treska, još nije bilo ni počelo, a već je njih 10 već je sklopilo ili je u fazi sklapanja sporazuma o priznanju krivnje sa Tužilaštvom. Na današnjem početku suđenja ovoj grupi, moglo se čuti da sporazume nisu sklopili samo još Dino Haseta, Hajro Beganović i Elvir Podrug.

Kazne na koje su pristali optuženi kreću se od 18 do 24 mjeseca zatvora (Tantula).

Prema optužnici koju je pročitala tužiteljica Jasminka Knežević, od maja 2017, pa do 13. septembra 2017, Mirza Tantula je organizovao grupu koju su sačinjavali njegova nevjenčana supruga Elvira Tahirović, Vedran Janjić, Amer Muratović-Rus, Vedad Višnjić, Mirela Batuša, Dino Haseta, Edin Mekić, Fahrudin Velić, Adis Bučan, Elvir Podrug, Senad Pendek i taksista Hajro Beganović. Oni su se udružili s ciljem preprodaje marihuane i spida konzumentima na području Sarajeva. Tako je Tantula nabavljao veće količine droge, koju je držao u kući u Ulici Bužimska 25 i drugim mjestima, te je zajedno sa Elvirom Tahirović prepakivao u manja pakovanja pogodna za uličnu prodaju. Drogu je prodavao konzumentima lično i putem ostalih članova grupe. U cilju lakše prodaje droge organizovao je ljude koji će za njega preuzimati drogu, sakrivati je, posredovati u prodaji, vagati i prepakivati u manje količine pogodne za uličnu prodaju, te prodavati konzumentima. Za to im je plaćao dnevnicu od 50, koju je kasnije povećao na 60 KM.

image
Tužiteljica Jasminka Knežević pročitala optužnicu/Didier Torche

Pa je tako Tantula, svakodnevno, sa od oko 50 paketića zaduživao Janjića, Muratovića i druge članove grupe, koji su je potom, po njegovim uputama, prodavali velikom broju konzumenata svakodnevno od 15 sati do ponoći. Kad ne bi bilo Tantule, Janjić je marihuanu zaduživao od Tahirovićeve, te je prodavao po cijeni od 10 KM po jednom paketiću. Drogu je preprodavao svaki dan od 15 sati do ponoći na području Čengić Vile, skupa sa Muratovićem. Preuzimanje droge dogovarali bi putem "poslovnog telefona", a razmjena droge i novca odvijala se na područje Čengić Vile.

Višnjić je spid nabavljao od Mekića, a marihuanu od Tantule i Janjića. Drogu je prebacivao u stanove i poslovne prostore koje je koristio, nakon čega bi istu prepakivao u paketiće pogodne za uličnu prodaju, te je stavljao u promet. Tako je spid prodavao na području općine Novi grad, odnosno u Ulici Gradačačka 130, kod Bosmala, ispred teretane, te u naselju Tibra, gdje je koristio iznajmljeni stan u Ulici Stupska. Za preuzimanje i dilanje droge od Mekić, Višnjić je angažovao Batušu Mirelu, koja je seat ibicom odlazila na Koševsko Brdo kod Mekića, te preuzimala i transportovala spid. Višnjić je svakodnevno komunicirao i sastajao se sa Tantulom i Janjićem, te su dogovarali način nabavljanja, razmjene i prodaje droge. Višnjić je angažovao Hasetu za prodaju droge. Mekić nabavljao spid od Bućana u naselju Vratnik, a marihuanu od Janjića. Drogu je prebacivao u stanove i poslovne prostore koje je koristio, te prepakivao u paketiće pogodne za uličnu prodaju i stavljao u promet lično ili

image
Optuženi odbili da se slikaju, ali ne i njihovi branioci/Didier Torche

angažujući Velića koji je drogu prodavao na Koševskom brdu, igralištu u Ulici Braće Begić. Taksista Beganović je pronalazio konzumente koristeći svoj posao, te prevozio Tantulu i njegovu nevjenčanu ženu Elviru, Janjića i Višnjića, te posredovao u prodaji droge droge. Pendek je nabavljao drogu od Podruga, posredovao u prodaji i sam preprodavao drogu konzumentima po uputama Vedrana Janjića.

Nastavak suđenja je 1. juna.