loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
Nedolazak vještakinje odgodio ročište
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Nedolazak vještakinje odgodio ročište

Vještakinja biološke struke Anise Rahmanović napustila je Federalnu upravu policije i odselila se iz BiH, te se nije pojavila na suđenju Sanjinu Sefiću
Nedolazak vještakinje odgodio ročište
Damir Ćumurović/, Odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću i drugima

Suđenje Sanjinu Sefiću optuženom za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobama povrijeđenim u saobraćajnoj nesreći i drugima, koji se terete da su mu pomogli u bijegu, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu odgođeno zbog nedolaska vještakinje biološke struke Anise Rahmanović koja je napustila Federalnu upravu policije i odselila se iz BiH.

Advija Hajdo Balta, tužiteljica Kantona Sarajevo je za sljedeće ročište pozvala vještakinju biološke struke FUP-a Elmiru Karahasanović koja je skupa sa Rahmanovićevom radila nalaz.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je kao dokaz uložilo zapisnik o uviđaju Odsjeka za saobraćajne istrage MUP-a KS u kojem se navodi kako je 10. oktobra 2016. u 21.45 sati u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, došlo do saobraćajne nesreće usljed koje je Selma Agić preminula na mjestu nesreće, a Edita Malkoč zadobila povrede opasne po život usljed kojih je preminula u 24 sata u KUM-u Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Ulaganju ovog zapisnika kao dokaz nije se usprotivila odbrana optuženog Sefića.

Kantonalno tužilaštvo bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo krajem januara podiglo je optužnicu protiv Sanjina Sefića, Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića.

Sanjin Sefić tereti se da je 10. oktobra prošle godine, u večernjim satima u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći automobil Volkswagen Golf VI, prošao kroz crveno svjetlo brzinom od približno 105 kilometara na sat i tom prilikom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč.

Nakon toga se udaljio sa mjesta nesreće, čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode.

Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović terete se kako su istu noć pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz Bosne i Hercegovine, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan organima gonjenja. Oni su oni time pomogli počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Saud Nišić tereti se da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Sefić, koji je više od dva mjeseca proveo u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, izručen je nadležnim organima Bosne i Hercegovine 9. januara.