loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
Neuropsihijatar na suđenju za stravičan udes: Sefić je uračunljiv!
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Neuropsihijatar na suđenju za stravičan udes: Sefić je uračunljiv!

Na suđenju danas svjedočili vještak Omer Ćemalović, te svjedoci Dino Čukle i Admir Alić
Neuropsihijatar na suđenju za stravičan udes: Sefić je uračunljiv!
Sefić usmrtio dvije studentice/Arhiv

Optuženi je tokom razgovora bio nepovjerljiv i skromnih odgovora, kazao je tokom saslušanja vještak Ćemalović

Sanjin Sefić, optužen za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći je, prema nalazu vještaka neuropsihijatra Omera Ćemalovića, svjestan postupaka, sposoban da prati suđenje i nema duševnih poremećaja zbog kojih bi trebalo da se liječi.

Ćemalović je ovo danas izjavio u Kantonalnom sudu u Sarajevu, u nastavku suđenja Sefiću i drugima koji se terete da su mu pomogli da pobjegne nakon što je usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Ćemalović je naglasio da je Sefić izbjegao prvi razgovor sa vještakom, rekavši da je umoran. U drugom pokušaju je obavio razgovor sa optuženim, koji je odbio razgovarati o konkretnom događaju koji se desio 10. oktobra 2016. u večernjim satima u Ulici Zmaja od Bosne. Vještak je rekao da je tokom razgovora bio nepovjerljiv i skromnih odgovora kada ga je pitao o udesu. Međutim, Sefić nije o tome želio govoriti bez prisustva advokata.

Svjedok optužbe Admir Alić, vozač Sarajevo taksija, ispričao je da je 10. oktobra 2016. povezao Sefića, kojeg od prije poznaje iz komšiluka. Posudio mu je mobitel da nazove nekoga da mu otvori vrata, a odvezao ga je u Ulicu Emerika Bluma u naselju Kovačići. Kasnije je taksista iz medija pročitao šta se desilo.

Sefićev prijatelj Dino Čukle, odgovarajući na pitanja tužiteljice Advije Hajdo-Balte, rekao je da je 10. oktobra bio u svojoj kući kada ga je nazvao Sefić i došao. Svjedok se zapetljao tvrdeći da je Sefić ostao 5 pa 10 minuta, te da su većinu vremena šutjeli, a kad ga je tužiteljica podsjetila šta je rekao u istrazi, sjetio se da je Sefić spomenuo udes. Potom se na upit advokata Kerima Čelika neočekivano sjetio detalja da mu je Sefić rekao da je bilo klizavo i slabo osvijetljena ulica, te da je pješake udario bočno, a ne direktno.

Nezadovoljni ponašanjem advokata Čelika, Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč i Amir Agić, otac druge nastradale studentice, ukazali su da se odbrana bazira na smanjenoj vidljivosti i klizavom kolovozu.

- Bez obzira na sve, vozač mora smanjiti brzinu i ne brine se. Ako ih je udario bočno, kako ih je bacio 31 i 38 metara? Imaju svjedoci, ima kamera. Kad nije kriv, što je bježao u drugu državu, upitao je Amir Agić.