loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
O narkosceni nekad i sad: U Sarajevu sve više narkomana?
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
12. Mart 2018.

O narkosceni nekad i sad: U Sarajevu sve više narkomana?

Prolazili su putevi droge preko BiH i Srbije, ali kod nas nije ostajalo velikih količina. U ta doba droga nam je dolazila iz Beograda, ali i sa Kosova, prisjeća se Cvijetin Marić Cvike, dugogodišnji načelnik Odjela za droge MUP-a KS-a
O narkosceni nekad i sad: U Sarajevu sve više narkomana?
Do rata je, veli Marić, registrovano 19 mrtvih od droge

Imali smo ekipu od četiri čovjeka koja su se isključivo bavila tim problemom. Brzo smo shvatili ko su glavni organizatori koji donose drogu i stavljaju je na ulicu

Prijeratna narkoscena u Sarajevu ne može se ni izdaleka porediti sa trenutnim stanjem u gradu. Danas se gotovo svaki mjesec bilježi povećanje broja krivičnih djela protiv zdravlja ljudi. Sedamdesetih godina prošlog vijeka u Sarajevu je, prema riječima Cvijetina Marića Cvike, dugogodišnjeg načelnika Odjela za droge MUP-a KS-a koji je sad u penziji, bilo najviše 10-ak dilera i oni su bili poznati policiji, a omladina se, za razliku od danas, “rekreativno” drogirala i to najčešće vikendom i na koncertima.

Mentalitet

Danas, na primjer samo u januaru, zbog dilanja ili posjedovanja droge, policija je tužilaštvu podnijela službeni izvještaji protiv 41 osobe, a 24 su uhapšene.

“Sedamdesetih godina u tadašnjoj SFRJ pojavio se među mladima novi trend konzumiranja droge, što je zateklo i nas koji smo bili zaposleni u policiji, zdravstvu, jer prije taj problem nismo imali. Zato smo odmah počeli organizovati seminare kako bismo uhvatili korak s tim problemom. Počev od roditelja narkomana pa do nas koji smo se kroz posao susreli sa drogom, željeli smo da spriječimo to zlo ili da ga što više suzbijemo. Međutim, mladi su htjeli da isprobaju droge, da vide šta je to”, priča Marić.

Na području Sarajeva prvo se pojavio hašiš koji je donesen iz Švedske, veli Marić, a one koji su počeli da ga konzumiraju na ulici posprdno su prozvali hašišarima. U tadašnjim sarajevskim mahalama, još nenaviklim na svjetske novotarije, taj naziv bio je pridodan čak i onim koji su puštali dužu kosu, počeli slušati rok-muziku.

“Tada smo imali dobru i edukovanu ekipu od četiri čovjeka koja su se isključivo bavila tim problemom. Brzo smo shvatili ko su glavni organizatori koji donose drogu i stavljaju je na ulicu putem svojih dilera. Jedan od tada najjačih regionalnih dilera bio je Makedonac Daut Kadrijev, koji je i u Sarajevu imao svoje ljude. Droga se u Beogradu, Zagrebu, Rijeci i Splitu pojavila mnogo prije. Mi smo nekako zadnji došli na red. Kod nas je i mentalitet ljudi bio drugačiji. Na tom planu, mi smo najmanje 10 godina kasnili u odnosu na Beograd, Zagreb... Mi smo tada išli u veće centre i s kolegama razmjenjivali iskustva, kako bismo narkomaniju pokušali spriječiti u početku. Prolazili su putevi droge preko BiH i Srbije, ali kod nas nije ostajalo velikih količina. U ta doba droga nam je dolazila iz Beograda, ali i sa Kosova”, prisjeća se Marić.

Ljepilo

Tad su, prema njegovim riječima, u Sarajevu uglavnom bili prisutni trava (marihuana) i hašiš. Daleko manje je, dodaje, bilo heroina i kokaina, a da ne govorimo o hemijskim supstancama. Pored trave i hašiša, mladi su tada često inhalirali i ljepilo te uzimali halucinogene gljive.

Dodaje da su tada policajci tačno znali u kom dijelu grada su travari, a u kom hašišari. U to vrijeme omiljena okupljališta travara i hašišara bili su kafići ili su samo sjedili na Hipi klupi u Titovoj ulici.