loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
Šverceru oružja iz Zenice određen pritvor
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Šverceru oružja iz Zenice određen pritvor

Adis Abaz i Almir Krnjić se pod istragom našli u okviru međunarodne operacije čiji je cilj otkrivanje i procesuiranje pripadnika organizirane kriminalne skupine koja je krijumčarila oružje prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU
Šverceru oružja iz Zenice određen pritvor
/ILUSTRACIJA

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Zeničaninu Adisu Abazu, koji je pod istragom Tužilaštva BiH zbog krivičnog djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Pritvor mu je, kako je saopćeno u Sudu, određen zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi,

uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Osim Abaza ovom istragom je obuhvaćen i Almir Krnjić, kojem je ranije, također određen pritvor. Oni su se pod istragom našli u okviru međunarodne operacije koja se vodi u saradnji sa partnerskim agencijama Slovenije, a sa ciljem otkrivanja i procesuiranja pripadnika organizirane kriminalne skupine, čiji pripadnici se terete za nabavku i krijumčarenje iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU, veće količine automatskog naoružanja i streljiva.

Naime, prije 20-ak dana, na području Slovenije, policija je otkrila i zaplijenila vozilo bh. registarskih oznaka, specijalno prepravljeno za krijumčarenje robe, u kojem je otkriveno oko 20 automatskih pušaka.

- Utvrđeno je da oružje potiče iz BiH, te da je prokrijumčareno iz BiH u Sloveniju, radi daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, te prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja, radi korištenja prilikom izvršenja kaznenih djela u zemljama EU, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.