loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
U Mostaru zaplijenjeni marihuana, oružje i municija
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

U Mostaru zaplijenjeni marihuana, oružje i municija

U akciji MUP-a HNK-a privedene su tri osobe za koje se sumnja da su proizvodile, prerađivale i prodavale marihuanu i kanabis
U Mostaru zaplijenjeni marihuana, oružje i municija
Oduzete stabljike bit će poslane na vještačenje/ADNAN DEMIĆ/

Odjel za posebne namjene sektora krim-policije MUP-a HNK-a uz podršku krim-grupa iz PU Čapljina i Mostar-Jug proveo je u srijedu opsežnu akciju na više lokacija u Mostaru, prilikom koje su slobode lišene tri osobe, te izuzete značajne količine mase koja asocira na kanabis (marihuanu), alat za preradu, te nekoliko ručnih bombi i pušaka sa steljivom.

Akcija je započela u jutarnjim satima u naselju Rabina gdje je zaplijenjena veća količina stabljika koje izgledom asociraju na kanabis, a gdje je izuzeta i određena količina naoružanja. Izvršen je pretres kuće, pomoćnih prostorija i okućnice u vlasništvu F.M. rođenog 1981, gdje je pronađeno 19 zasađenih stabljika visokih po dva metra koje asocijarju na marihuanu, te više osušenih stabljika i grančica okačenih o grede pomoćnog objekta koji je služio kao sušionica mesa. Stabljike koje su se sušile već su bile spremne za distribuciju. U spavaćoj sobi koju je koristio F.M. zaplijenjeno je 14 staklenih posuda sa suhom masom koja asocira na marihuanu. Također, zaplijenjena je i jedna automatska puška s 51 komadom streljiva, te manja puška popularno zvana dobošar. M.F. je lišen slobode.

image
Ljudevit Marić: Pomoć kolega iz PU Čapljina i Mostar-Jug/ADNAN DEMIĆ/

Nekoliko sati kasnije izvršen je pretres prostorija u naselju Zalik koji je koristio M.K. rođen 1986, a gdje su izuzeti određena količina biljne mase koja asocira na marihuanu, te dvije ručne bombe. Osumnjičeni je također lišen slobode.

U večernjim satima istog dana izvršen je pretres kuće u naselju Kružanj koji je koristila osoba inicijala A.H. (1985.). U kući je pronađena oprema za proizvodnju i preradu kanabisa, a osoba je lišena slobode.

Istraga je traje i danas, zbog čega u hercegovačkom MUP-u nemaju detaljne informacije o zaplijenjenim količinama i njihovoj "vrijednosti na crnom tržištu". Nakon što istraga bude kompletirana, predmet će se proslijediti Tužilaštvu HNK-a.

Glasnogovornik MUP-a Ljudevit Marić kazao je da su osumnjičene osobe bile uvezane, kao i da će detaljna nit između njih biti rasvjetljena po okončanju istrage. Naveo je i da je policija iz svih policijskih uprava na području kantona morala biti uvezana za ovakvu i slične akcije, jer danas MUP-u HNK-a nedostaje oko tri stotine policajaca.