loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
Uračunljivost smanjena, ne bitno
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
20. Novembar 2017.

Uračunljivost smanjena, ne bitno

Hilmija Vejsilović bio je u stanju lake opijenosti kada je ispred kafane Šadrvan pucao u pjevača Esnafa Pepića
Uračunljivost smanjena, ne bitno
Advokat Izet Baždarević i njegov klijent Hilmija Vejsilović

Vještakinja Danica Pencil je pojasnila da su transparentne trake uzete skoro tri sata nakon pucanja, što je uticalo na manji broj barutnih čestica

Hilmija Vejsilović (53) iz sela Janča, kod Novog Pazara, sa prebivalištem u Sarajevu, bio je u stanju lake opijenosti kada je 18. marta 2014. ispred kafane Šadrvan pucao u pjevača Esnafa Pepića, rekao je u Kantonalnom sudu vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović.

Lako pijanstvo

Vještak Ćemalović je uz spis dobio alkotest-traku od 16. marta 2014. uzetu od Vejsilovića u 4.59 sati, na kojoj se vidi da je imao 0,47 promila alkohola u krvi.

“Iz izvještaja o izvršenom krivičnom djelu MUP- a KS-a od 18. marta 2014. vidi se da je sačinjen protiv Vejsilovića zbog postojanja sumnje da je prijavljeni tog dana oko 2 sata ispred ugostiteljskog objekta Šadrvan, vlasništvo Arslana Pepića, koji se nalazi u Ulici Rakovička cesta broj 391, izazivanjem tuče, a potom upotrebom pištolja za koji ne posjeduje odobrenje, pucao u oštećenog i pogodio ga u desnu stranu stomaka nanijevši mu laku povredu”, rekao je Ćemalović.

U njegovom nalazu navodi se da je “kod Vejsilovića konstatovana alkoholemija od 0,47 promila alkohola u krvi u 4.59 sati, dakle, dva sata i pedeset devet minuta nakon inkriminisanog događaja”.

image
Vještak Ćemalović iznio svoj nalaz

- Imajući u vidu vrijeme maksimalne resorpcije, preračunao sam alkoholemiju koristeći faktor eliminacije beta 15 promila na sat, i dobio vrijednost alkoholemije tempore criminis (u vrijeme izvršenja djela, op. a) od 0,92 promila alkohola, a to spada u laki stepen pripitosti koje karakteriše da je osoba po pravilu uredno orijentirana u svim pravcima i da je sposobna u potpunosti da percepira odnose u realnosti. U tom stanju pripitosti osoba je sklonija hirovitom, agresivnom i često neproporcionalnom reagovanju, ružnom ponašanju. Takva osoba je bučna, lascivna i egocentrična, navedeno je u Ćemalovićevom nalazu.

Vještak je istakao da se Vesilović nalazio u stanju privremene duševne poremećenosti uzrokovane lakim stepenom opitosti, da mu je mogućnost shvatanja postupaka bila smanjena, ali ne bitno.

21 čestica

Vještakinja hemijske struke Danica Pencil pregledom transparentnih traka sa ruku optuženog pronašla je 21 barutnu česticu i to na nadlanici desne šake - šest, a na dlanu osam čestica. Na nadlanici lijeve ruke dvije, a na dlanu pet barutnih čestica.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. decembar ove godine.