loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Crna hronika
Uslovna kazna zbog prijetnji
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Uslovna kazna zbog prijetnji

Hamidović je inspektorima SIPA rekao da će “neko dobiti metak u čelo ako još jednom dođe” • Pušten na slobodu nakon izrečene kazne
Uslovna kazna zbog prijetnji
Akcija CD kod Zenice izvedena u ljeto 2015.

Članovi porodice Esada Hamidovića sumnjiče se za organizovanje džeparenja u Francuskoj, te da su iz Pariza u Zenicu prebacili više od dva miliona eura

Esad Hamidović Valentino osuđen je u Sudu BiH na uslovnu kaznu zatvora od godinu, sa rokom kušnje od tri godine jer je pripadnike SIPA sprečavao da obavljaju posao. Presuda je uslijedila nakon što je optuženi priznao krivnju i s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum. Presudu je pročitala sutkinja Hasija Mašović, dodavši da se Hamidović isti dan pušta iz pritvora.

Akcija

Tužiteljica Gordana Bosiljčić je istakla da je optužnica bila zasnovana na izjavama troje pripadnika SIPA i to Subhije Fazlić, Borisa Kneževića i Elvedina Karahodžića, izvještaju o počinjenom krivičnom djelu, službenoj zabilješci SIPA, te izvodu iz kaznene evidencije za optuženog Hamidovića. Pojasnila je da je Općinski sud Zagreb 29. oktobra 2014. osudio Esada Hamidovića na godinu i 10 mjeseci uslovne kazne, sa rokom kušnje od pet godina zbog falsifikovanja isprave i ovjere neistinitog sadržaja.

Hamidović je istakao da nikada u životu nije bio u Hrvatskoj, nego da je njegov rođak Luka Hrustić koristio njegov pasoš, pošto njih dvojica liče, te da je u Hrvatskoj počinio krivično djelo.

Prema optužnici, pripadnici SIPA su, postupajući u okviru akcije kodnog imena CD, trebali provjeriti sadržaj sefa Intesa Sanpaolo banke koji je koristila Safeta Hamidović (ona je sredinom februara uhapšena u Sarajevu prilikom džeparenja, op.a), te su došli u Goraždansku ulicu 86 u Lukovom Polju kod Zenice. Razgovarali su sa maloljetnom F, kćerkom Elvisa Salčinovića, osumnjičenog da je nekoliko godina organizovao trgovinu, iskorištavanje, pa i seksualno zlostavljanje, uglavnom maloljetnih osoba romske nacionalnosti, koje je također tjerao da za njega džepare u inostranstvu. Maloljetnica je rekla da je Safeta kod advokatice i da će brzo doći. Tada je Esad Hamidović prišao inspektorima SIPA i počeo im prijetiti i vrijeđati ih. Govorio je Kneževiću i Karahodžiću da će ih pobiti, da će “neko zbog ovog poginuti” i da će “neko dobiti metak u čelo ako još jednom dođu”, te se Kneževiću unosio u lice. Također im je govorio da su kriminalci koji prodaju drogu.

U dokumentima Tužilaštva navodi se da Esad Hamidović ima tri razreda osnovne škole. On je uoči ročišta priznao da se bavi preprodajom vozila i govori tri jezika: italijanski, španski i francuski. Članovi njegove porodice sumnjiče se za organizovanje džeparenja u Francuskoj, te da su iz Pariza u Zenicu prebacili više od dva miliona eura.

Vođa

Hrustićev brat Elvis Salčinović bio je vođa klana Roma koji su džeparili po inostranstvu. Ranije se prezivao Hamidović, ali je prezime promijenio, uzevši majčino Salčinović, nakon slučaja Hamidović 2010. i 2011. godine, kada su u Francuskoj, zbog džeparenja, uhapšeni mnogobrojni članovi romskog klana, a vođa Fehim Hamidović iz BiH osuđen na 12 godina zatvora.