loader_50x90
loader_50x90
logo
BiH uvozi 75 posto hrane
još 25 min. čitanja
srijeda
11. Oktobar 2017.

BiH uvozi 75 posto hrane

Privatnom sektoru treba povećanje budžeta za poljoprivredu, plavi dizel, posebna poreska politika za poljoprivrednike...
BiH uvozi 75 posto hrane
Povećati budžet za poljoprivredu

Bosna i Hercegovina ima kvalitetne prehrambene proizvode i daljim razvojem poljoprivrede može se utjecati kako na veću i bolju proizvodnju tako i na otvaranje novih radnih mjesta, kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na Poljoprivredno-prehrambenom forumu za FBiH: Promocija javno-privatnog dijaloga, koji je održan u srijedu u Sarajevu.

- Povezivanje javnog i privatnog u oblasti prehrambene industrije je jedan od naših prioriteta pogotovo ako sagledamo činjenice da BiH uvozi 75 posto hrane koju koristimo, da je preko 50 posto oranica neobrađeno, kao i da smo zemlja u regiji koja najmanje izdvaja za ovaj sektor, kazao je Dedić.

Prema njegovim riječima, za bh. poljoprivrednike najbolje bi bilo da postoji državno ministarstvo poljoprivrede.

- Za bolji položaj poljoprivrednika nadamo se da će do kraja godine biti donesena Strategija ruralnog razvoja na nivou države koja će, prije svega, omogućiti korištenje sredstava iz EU fondova, kazao je Dedić izražavajući žaljenje što poljoprivrede nema u Reformskoj agendi.

Šef USAID/Sweden FARMA II projekta Adrian Neal poručio je ovom prilikom da se nada da će forum rezultirati akcijama koje će biti moguće realizovati u narednih šest mjeseci, te da će se pokazati da se može napraviti progres u ovom sektoru.

Adin Fakić, direktor sarajevskog Milkosa, naglasio je kako je ovo prvi put da privatni sektor ulazi u dijalog sa javnim na ovaj način.

- Ovo je prilika da im kažemo šta želimo, kakve ideje i prijedloge imamo od povećanje budžeta za poljoprivredu, pristupa nepovratnim sredstvima EU, obezbjeđivanja povoljnih kredita sa povoljnim kamatnim stopama, uvođenje plavog dizela, ali i posebne poreske politike za poljoprivrednike, kazao je Fakić.