loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Biznis plus
Udružene možemo više: Usavršite tehnike pletenja
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Udružene možemo više: Usavršite tehnike pletenja

Udružene krajem februara u Sarajevu otvaraju Centar Arts & Crafts na kojem će organizovati različite kurseve za polaznike kojima je ručni rad hobi
Udružene možemo više: Usavršite tehnike pletenja
Sa decembarske zabave pletenja/Didier Torche

Prvi Dani otvorenih vrata u sklopu kojih publika može doći da se upozna sa nama, da vidi radove naših pletilja su 22. februara, kazala je Nadira

Udruženje Udružene koje okuplja žene koje nemaju priliku ili mogućnost raditi standardno osmosatno vrijeme, bilo zbog djece, porodice ili nemogućnosti stalnog zaposlenja, svake godine unapređuje svoj rad. Iz godine u godinu Udružene imaju sve više posla, sve su veći zahtjevi njihovih klijenata, ali i potražnja za radnom snagom.

Vještine

Hiljade i hiljade odjevnih predmeta ove žene svake godine ispletu, isheklaju i isporuče klijentima širom svijeta od Francuske, Njemačke do Japana i SAD-a, ali i drugih svjetskih zemalja.

image
Svake godine nova kolekcija/Didier Torche

U skladu sa rastućim potrebama, Udružene će krajem februara u Sarajevu otvoriti Centar za obuku i usavršavanje tehnika ručnog rada Arts & Crafts.

Kako je za Oslobođenje kazala Nadira Škaljić Mingasson, osnivačica i direktorica Udruženja, od kraja februara, Udružene će u ovom centru svakodnevno organizirati usavršavanje znanja i vještina svojih pletilja, kao i obuku novih članica Udruženja.

- Cijeli koncept je zamišljen tako da mi kroz različite kurseve omogućavamo našim članicama konstantnu obuku, usavršavanje, jer Udružene moraju ići ukorak sa novim tehnikama te im je obuka stalno potrebna, kazala nam je Nadira, dodajući da će se ova aktivnost odvijati u toku dana.

Kako je pojasnila, u večernjim terminima će kroz različite kurseve omogućiti polaznicima i polaznicama, kojima je ručni rad hobi ili će to tek postati, da se upoznaju sa različitim tehnikama pletenja, heklanja, filcanja i dizajniranja.

- To će biti kao jedna škola pletenja koja je namijenjena svim zainteresovanim zaljubljenicima u pletenje, onima koji to vole, a nisu baš vješti, da nauče potrebne tehnike i usavrše se, istakla je Nadira.

U sklopu Centra Arts&Crafts, osim ovih kurseva, funkcionisat će i showroom u kojem će Udružene izlagati svoje kolekcije.

Zabave

- Jednom mjesečno ćemo organizovati Dane otvorenih vrata, kada će publika moći doći da se upozna sa nama, da vidi šta to mi radimo, biće izloženi radovi naših pletilja, a prvi Dani su već u četvrtak, 22. februara, kada i zvanično sa radom počinje Centar, istakla je Nadira, dodajući da sa kursevima kreću početkom marta.

image
/Didier Torche

Zahvaljujući podršci partnera Udružene su u mogućnosti organizirati različite programe i aktivnosti namijenjene amaterima i profesionalcima zainteresiranim za njegovanje vještina ručnog rada.

Arts & Crafts novi je način promovisanja domaćeg ručnog rada, u koji su se svi zainteresovani mogli uvjeriti na decembarskim zabavama pletenja u okviru kojih su se do sada na jednom mjestu okupljali ljubitelji rukotvorina od plemenitih prirodnih materijala i pletilje koje njeguju ručni rad.

Slični tekstovi po tagovima