loader_50x90
loader_50x90
logo
Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća
još 25 min. čitanja
petak
9. Februar 2018.

Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

Organski sokovi i džemovi kompanije bit će predstavljeni na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018.
Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća
Zasadi organskih jagoda

Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka, jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. Kompanija Bosnaplod u tom segmentu napravila je veliki iskorak. Tokom 2017. dio svoje proizvodnje prilagodila je zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert. Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama, površine od pet hektara, podignuti su zasadi organskih jagoda. Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.

- Organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, da bi firme zauzele svoje mjesto na inostranim tržištima potrebno je podići nivo konkurentnosti organske proizvodnje u BiH te intenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja. Država BiH, trenutno, ima veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da se naprave značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja zasada voća, kazala je Eldina Muftić, menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management.

Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018. u Nürnbergu. Ove godine na sajmu se očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja.