loader_50x90
loader_50x90
logo
Broj radnih mjesta u Grudama raste
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
20. Novembar 2017.

Broj radnih mjesta u Grudama raste

Na području općine 90 posto privrednih subjekata su mala preduzeća • Najviše prihoda ostvareno u proizvodnji
Broj radnih mjesta u Grudama raste
Održani peti susreti privrednika općine Grude

Realizacijom projekta LIFE ova će općina lakše, brže, jeftinije i transparentnije izdavati dozvole i rješenja

Najuspješniji privrednici iz općine Grude, i šire, okupili su se prije nekoliko dana na petom susretu privrednika, koji je održan u sklopu obilježavanja Dana općine Grude.

Tehnička pomoć

- Općina Grude temelji djelovanje na uspješnom poduzetništvu, po čemu je ovaj kraj itekako poznat. Cilj nam je poduzetništvo, rad i sve vrijednosti koje proizlaze iz rada staviti na visoki nivo i s ponosom ga prezentirati. S ponosom ističemo da, usprkos privrednoj krizi, Općina Grude bilježi rast svih poduzeća, te da u cijeloj općini Grude vlada jedna iznad prosječna situacija gdje imamo veliki broj zaposlenih, što se rijetko može susresti u BiH, kazao je načelnik Gruda Ljubo Grizelj.

U okviru LIFE projekta - projekta privlačenja investicija i promocija poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH, predstavnici Međunarodne finansijske korporacije, inače Grupacije Svjetske banke, tokom provedbe projekta, pružali su tehničku pomoć Programu postinvesticijske podrške u općini Grude. Na susretima je bilo govora i o ovom projektu, čijom uspješnom realizacijom će ova općina lakše, brže, jeftinije i transparentnije izdavati dozvole i rješenja, te olakšati redovno poslovanje.

- S jedne strane, poduzetnici trebaju vidjeti šansu da sudjeluju u stvaranju kvalitetne radne snage, a s druge mladi ljudi priliku da već u početnim fazama školovanja osiguraju buduća radna mjesta, rekao je Jens Muller, ekonomski savjetnik u gospodarskoj komori Grada Mostara i izaslanik njemačke vlade, govoreći o njemačkom iskustvu kada je u pitanju dualno obrazovanje.

Prihodi

Prema podacima koji su predstavljeni na ovom susretu, na području općine Grude 90 posto privrednih subjekata su mala preduzeća, a kompanije u Grudama kreiraju 18,7 posto radnih mjesta u Zapadnohercegovačkom kantonu i 20,9 posto njenih prihoda. Broj radnih mjesta u Grudama raste u zadnje tri godine. U zadnjoj godini prijavljeno je 139 radnih mjesta više nego u godini prije, što je povećanje za 5,5 posto.

Pregled poslovanja po granama djelatnosti pokazuje da je najviše prihoda ostvarenih u proizvodnji. Ta djelatnost generira i najviše radnih mjesta i čak 71,4 posto ukupne neto dobiti u općini. U proizvodnji je registrovanih 16,9 posto svih privrednih subjekata u Grudama, koji daju 42,9 posto radnih mjesta i ostvaruju 54,7 posto prihoda. MINELA PAMUK

Slični tekstovi po tagovima